Merancang Kalori Di Musim Raya ~ Tip Pilih Menu Sihat

Merancang Kalori Di Musim Raya.

Hari Raya yang akan datang bakal mengundang jemputan ke majlis rumah terbuka. Apa yang menjadi masalah ialah bagaimana cara kita merancang kalori di musim Raya kelak? Orang Malaysia meraikan Hari Raya selama sebulan. Pelbagai juadah akan dihidangkan untuk tetamu yang bertandang. (more…)

Mengawal Asma Secara Semulajadi

Mengawal Asma Secara Semulajadi.

Apabila anda mempunyai asma, ia menunjukkan bahawa sistem imun sedang bertindak balas kepada persekitaran di sekeliling anda. Selain mengambil ubat-ubatan yang disarankan oleh doktor untuk meredakan serangan, anda boleh cuba mengawal asma secara semulajadi. (more…)

Chia Seed Superfood Kecil Terbaik

Chia Seed Superfood Kecil Terbaik.

Chia seed superfood atau Biji Chia adalah makanan sihat yang sangat popular. Sekali pandang ia kelihatan seperti biji selasih yang diambil bersama minuman sirap. Namun, sangkaan tersebut silap kerana bijian ini seakan sama tetapi khasiatnya jauh lebih berbeza. (more…)

Bersenam Ketika Berpuasa ~ Sesuaikah Buat Latihan Kardio?

Bersenam Ketika Berpuasa.

Ramai orang merehatkan seketika aktiviti fizikal mereka apabila masuk bulan Ramadan. Sebenarnya kita tidak perlu berbuat demikian. Bersenam ketika berpuasa boleh diteruskan seperti biasa tanpa masalah. Yang penting kita perlu tahu bentuk latihannya. Pastinya ia tidak terlalu menggunakan banyak tenaga kerana kita sedang berpuasa. (more…)

Apa Itu Detoks?~ Kepentingan Detoks Tubuh

Apa Itu Detoks? ~ Kepentingan Detoks Tubuh.

Seringkali kita dengar perbincangan tentangnya,atau terbaca di dada akhbar rencana mengenainya, tetapi apakah maksud sebenar di sebalik perkataan 'apa itu detoks' ini? Bayangkan detoksifikasi sebagai pembersihan tubuh agar kita tampak dan rasa lebih hebat.  APABILA KITA MENDETOKS, KITA SEBENARNYA MEMBUANG RACUN DAN KESEMUA YANG TIDAK BAIK DARIPADA SISTEM TUBUH BADAN KITA! (more…)

Makanan Yang Menyokong Proses Detoks

11 Makanan Yang Menyokong Proses Detoks.

SUDAH pasti anda telah banyak membaca tentang kebaikan detoks. Seterusnya, anda tentu ingin mengalaminya sendiri bukan?Apakah makanan yang menyokong proses detoks? Umum mengetahui detoks adalah langkah yang permulaan yang penting untuk mencapai kesihatan yang terbaik. (more…)

Detoks Untuk Hidup Hebat ~ Manfaat Detoks Perlu Kita Tahu

Detoks Untuk Permulaan Hidup Yang Lebih Sihat.

DETOKS adalah merupakan cara untuk kita boleh mengurangkan toksik berlebihan dalam badan dan mengoptimumkan fungsi organ detoks dalam badan kita. Namun bagaimanakah cara untuk kita memastikan bahawa detoks ini betul-betul berkesan? Apakah antara sebab khusus kita perlu fokus dalam membersihkan tubuh kita? (more…)

5 Organ Tubuh ‘Rosak Akibat Obesiti’

5 Organ Tubuh 'Rosak Akibat Obesiti'.

OBESITI tidak hanya penambahan lapisan lemak pada paha,lengan atau perut. Ada kesan lebih besar daripada pola pemakanan yang tidak baik dan kurang aktiviti bergerak ini. Secara mata kasar, kita mungkin tidak dapat melihat kesan pada organ, namun obesiti memang mempengaruhi kesihatan. (more…)

Benarkah Perut Akan Mengecil Jika Kurangkan Makan?

MAKAN Sedikit ,Perut Akan Mengecil Ke?

Benarkah jika kurangkan makan,perut akan mengecil? Mitos je ni...Menurut Dr Nitin Kumar, ahli gastroenterologi, ia sebenarnya tidak masuk akal. Memang benar,perut kita seumpama gelang getah yang boleh berubah saiz. Teringat masa zaman bujang dulu. Saya memang suka makan. Keluar dengan kawan-kawan saya lah banyak makan. Tapi ada kawan saya ni pun suka makan. Kami digelar 'perut stokin' kerana perut boleh masuk macam-macam.   Sifat perut yang elastik memudahkan kita makan dalam saiz hidangan yang besar. Ia bertujuan mengelakkan kelaparan jika berdepan saat kebuluran. Contohnya ketika manusia hidup pada zaman batu.

Bagaimana dikatakan perut mengecut?

Selepas makan dengan banyak,perut akan kembali semula ke saiz normal. Tetapi tidak akan menjadi lebih kecil. Walaupun kita makan dalam saiz hidangan yang sangat kecil. Jika kurang makan dikatakan cara untuk mengecutkan perut, bermakna saiz perut individu normal tentulah lebih kecil daripada individu yang lebih berat badan atau obes. Namun, makan sedikit perut akan mengecil bukanlah fakta yang tepat. Ia berdasarkan penemuan yang diterbitkan dalam jurnal Gastroenterology. Tanpa mengira berapa berat kita, saiz perut bagi setiap individu lebih kurang sama. Tetapi, jika anda masih skeptikal, cuba bayangkan begini. Tubuh direka untuk mengambil cukup kalori bagi memastikan kesemua sistem berjalan dengan lancar, walaupun ketika makanan sukar diperolehi. Oleh itu, kita sepatutnya percaya, makan sedikit tidak akan mengecutkan perut. Malah kita akan menjadi lebih lapar apabila mengurangkan pengambilan kalori. "Tubuh akan mula berfikir bahawa kita berdepan dengan kebuluran. Jadi tubuh akan menghasilkan tindak balas fisiologi dan hormon untuk mengembalikan tubuh ke berat badan normal," kata Dr. Kumar. "Sistem tubuh kita akan dibanjiri dengan hormon lapar iaitu hormon ghrelin. Apa itu hormon ghrelin? Ia akan menjadikan kita lebih sukar untuk menolak makanan. Pada masa yang sama, suhu dan kadar metabolisme tubuh akan menjadi lebih rendah untuk terus menyimpan tenaga." Inilah cara sains menerangkan,"mengurangkan saiz hidangan secara drastik bukan saja TIDAK akan mengecutkan perut tetapi boleh menjadi sebaliknya. Jika anda berupaya menurunkan berat badan,kemungkinan besar ia akan naik kembali," kata Dr Kumar lagi.

Tidak Mustahil Berat Badan Turun

Ini bukan bermakna mustahil untuk menurunkan berat badan. Tetapi jika ingin berjaya, kita harus mengurangkan makanan secara perlahan-lahan. Jadi, tubuh tidak terkejut dan berfikir tiada lagi makanan selepas ini. Ini bermakna daripada kita menjalani crash diet, lebih baik cuba kurangkan 100-200 kalori setiap hari. Ia membantu menurunkan berat badan dengan perlahan serta mengekalkannya tanpa tubuh berfikir yang kita sedang dalam kelaparan.

Eh! Bagaimana dengan kisah perut buncit? KLIK SINI

 

Minyak Ikan Omega-3 ~ Menyediakan Keperluan Tubuh Kita

Minyak Ikan Omega-3 Optimumkan Kesihatan Kita.

Asid lemak Minyak Ikan Omega-3, asid dokosaheksaenoik (DHA) dan asid eicosapentaenoik (EPA), membantu kita mengawal pembekuan darah dan membina membran sel di seluruh badan serta mempengaruhi bagaimana reseptor sel dalam membran kita berfungsi. (more…)
1 2 3 4 30