Ketawa Boleh Kuatkan Ingatan

SATU kajian ke atas satu kumpulan  kecil dilakukan di Universiti Loma Linda, Amerika Syarikat. Ia melibatkan 20 orang responden lanjut usia yang sihat. Mereka diminta menonton tayangan komedi selama 20 minit. Adakah ketawa boleh kuatkan ingatan?

Keputusannya, responden yang menonton tayangan komedi mencatatkan skor yang jauh lebih tinggi pada ujian ingatan. Mereka juga memiliki kadar hormon stress (kartisol) yang lebih rendah.

ketawa boleh kuatkan ingatan

Ketawa Boleh Kuatkan Ingatan.

Penyelidik, Gurinder Bains menjelaskan bahawa dengan tertawa boleh menyebabkan tubuh merembeskan endorfin dan mengirimkan dopamin ke otak yang meningkatkan aktiviti dan fungsi otak secara keseluruhan.

” Akhir-akhir ini saya sering lupa-lupa. Kadang-kadang saya lupa letak barang di mana. Nama kawan yang baru kenal pun boleh lupa. Adakah pengambilan nutrisi boleh membantu masalah saya?”

Masalah ingatan akan berlaku disebabkan proses penuaan dan kekurangan nutrisi seperti kolina di dalam badan. Sumber kolina boleh didapati daripada lecithin (kaya sumber soya).

Kolina akan bertindak mengaktifkan acethylcholine iaitu bertindak sebagai neurotransmitter dalam menguatkan ingatan serta menghasilkan ingatan yang baru. Oleh sebab itu, pengambilan Lecithin sebagai sumber tambahan akan dapat membantu masalah yang dihadapi.

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory).

Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.

lecithin
Jom kita tengok apa lagi khasiat dan kelebihan Lecithin yang perlu kita tahu!

(1) Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab itu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, penyakit hati, arteri yg mengeras.

Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000 – 7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.

(2) Kenapa orang yang hendak kurus suka Lecithin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak iaitu memecahkan lemak.

Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

(3) Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan.

Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan-bahan metal, dadah, parasit dan sebagainya. Semua faktor tersebut boleh menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat.

Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.

lecithin1

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara-cara pengambilan yang betul serta berkesan.

 SMS / Whatsapps: 013-3913325

Email: anashana155@gmail.com

FB : www.facebook.com/sayasukasihatcergas

 Saya boleh tolong anda dapatkan produk Shaklee secara COD (Cash On Delivery)

 COD Shaklee Seksyen U5, Shah Alam (Subang Bestari, Mah Sing, Kampung Subang), COD Shakleee Kota Damansara, COD Shaklee Seksyen U10 (Puncak Perdana, Sunway Kayangan), COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Monterez Golf, COD Shaklee Subang Permai, COD Shaklee TUDM Subang

 Perkhidmatan pos keseluruh Malaysia.

**Berminat nak buat DROPSHIP? Berniaga tanpa modal. Bina paip kewangan yang baru. Tambah pendapatan. Cari saya ye…013 3913325*

logo shaklee

TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM 79.00

 P/S: Lecithin juga berperanan mengurangkan risiko clug duct atau duktus susu tersumbat.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah.

 

 

 

Comments

comments