Dalam menunaikan ibadah haji atau umrah, jemaah perlu membuat persiapan bukan sahaja dari segi ilmu mengerjakan haji atau umrah dan kewangan, malah perlu sedar betapa pentingnya juga membuat persediaan fizikal yang sihat.

 

Jemaah perlu membuat persiapan dari segi fizikal dan kesihatan tiga hingga enam bulan sebelum pergi menunaikan Haji atau Umrah.

Ini adalah kerana ibadat Haji atau Umrah memerlukan jemaah menggunakan tenaga fizikal yang banyak ketika berjalan untuk menunaikan solat lima waktu di Masjid Haram dan Masjid Nabawi, melakukan tawaf, sai dan melontar.

Pemeriksaan kesihatan sangat penting bagi mengesan masalah kesihatan yang bakal jemaah hadapi. Ia adalah untuk mengelakkan penyakit menjadi semakin teruk semasa berada di tanah suci.

Jangan Sembunyi Status Kesihatan

Bakal jemaah tidak perlu sembunyikan status kesihatan mereka. Perbuatan menyembunyikan ini bukan sahaja menyusahkan petugas perubatan di Tanah Suci malah akan menyusahkan diri sendiri juga bila berlaku komplikasi penyakit.

“Ramai jemaah menyembunyikan masalah kesihatan kerana mereka berpegang bahawa meninggal semasa menunaikan haji atau di Tanah Suci akan mendapat ganjaran masuk syurga. Sedangkan, ibadah haji atau umrah hanya diwajibkan bagi umat Islam yang berkemampuan dari segi kesihatan fizikal dan kewangan.”

Kepada bakal jemaah Haji dan Umrah jangan lupa masukkan vitamin hebat ini di dalam senarai barang-barang yang perlu di bawa bersama.

 

Performance Drink – membantu mengelakkan risiko strok haba. Jemaah akan menggunakan tenaga yang berlebihan semasa menjalankan ibadat dalam keadaan cuaca yang panas. Situasi ini boleh berlakunya dehidrasi iaitu kekurangan air dan garam di dalam badan.

Nutriferon – membantu mengukuhkan sistem imun. Jemaah mungkin akan menempuh cuaca yang berbeza dari tanah air kerana cuaca di Tanah Suci berubah khususnya cuaca di Madinah mungkin sejuk sehingga berada di bawah paras 10 darjah celcius. Manakala di Mekah pula mungkin cuaca agak panas dengan hawa berdebu dan kering.

Cinch Energy Tea Mix – ia adalah pilihan altenatif terbaik menggantikan minuman kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh. Tidak mengandungi bahan pemanis, pewarna, tiada gluten dan tiada perisa tiruan.

Vitamin C Shaklee – membantu menyingkatan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema. Jemaah perlu minum air sebanyak 2-3 liter sehari. Rehatkan badan secukupnya.

OsteMatrik Shaklee – membantu memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas serta menguatkan tulang. Jemaah tidak mempunyai kenderaan sendiri seperti di Malaysia. Maka, sepanjang tempoh di Tanah Suci jemaah perlu berjalan kaki untuk ke masjid, membeli belah dan menguruskan hal peribadi.

Herbal Blend Multi Purpose Cream – membantu melembapkan kulit. Keadaan cuaca yang berbeza dengan Malaysia, jemaah mungkin akan mengalami pecah kulit, tumit dan bibir akibat kekeringan. Sapukan Herbal Blend  di tempat yang pecah. Jemaah dinasihatkan kurangkan penggunaan sabun semasa mandi dan jangan berjalan tanpa selipar/kasut/sandal.

TESTIMONI

testi set haji testi set haji1 testi set haji2

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

TUNGGU SEKEJAP!

Bulan Ogos 2016, Shaklee ada promosi hebat untuk OsteoMatrik…….hanya 1 klik sahaja

special offer logo

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara-cara pengambilan yang betul serta berkesan.

 SMS / Whatsapps: 013-3913325

Email: anashana155@gmail.com

FB : www.facebook.com/sayasukasihatcergas

 Saya boleh tolong anda dapatkan produk Shaklee secara COD (Cash On Delivery)

 COD Shaklee Seksyen U5, Shah Alam (Subang Bestari, Mah Sing, Kampung Subang), COD Shakleee Kota Damansara, COD Shaklee Seksyen U10 (Puncak Perdana, Sunway Kayangan), COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Monterez Golf, COD Shaklee Subang Permai, COD Shaklee TUDM Subang.

 Perkhidmatan pos keseluruh Malaysia.

**Berminat nak buat DROPSHIP? Berniaga tanpa modal. Bina paip kewangan yang baru. Tambah pendapatan. Cari saya ye…013 3913325*

logo shaklee

TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM 68.90, keahlian seumur hidup 

 P/S: Gunakan losen untuk melembapkan kulit dan minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh berlebihan

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah.

 

Comments

comments