Saya tak suka minum susu, jadi bagaimana? Saya rasa macam nak muntah bila minum susu.

Bila sebut soal kalsium, ramai yang terus terfikir tentang ‘susu’. Susu dan kalsium bagaikan ‘pasangan’ yang serasi yang tidak dapat dipisahkan. Menurut pandangan Kanimolli Arasu, Pakar Dietetik, pengambilan susu untuk memenuhi keperluan kalsium yang mencukupi adalah paling digalakkan. Ini kerana tahap penyerapan susu ke dalam tubuh adalah sangat baik.

Apa pentingnya kalsium pada tubuh?

Kalsium menjadi di antara mineral paling penting kepada tubuh kerana manfaatnya seperti berikut:
# Membantu membina struktur tulang dan gigi yang sihat dan kuat
# Untuk denyutan jantung yang lebih sihat dan stabil
# Menyeimbangkan tekanan darah dan pembekuan darah
# Juga merupakan di antara faktor sokongan untuk membantu rembesan enzim dan hormon dalam tubuh
# Membantu mempertingkatkan beberapa fungsi selular dalam tubuh seperti pengecutan otot, mempertingkatkan aliran darah serta untuk keseimbangan tubuh.

Kesan kekurangan kalsium.

 
Kekurangan kalsium sememangnya memberikan kesan kepada tubuh kita. Pengambilan kalsium harus dimulakan dari usia kanak-kanak lagi kerana apabila melepasi usia 30-an kadar penyerapan kalsium ke dalam tubuh akan berkurangan.
Kanak-kanak yang berusia dua tahun dan ke atas juga perlu terus minum susu. Kaum lelaki yang selalunya kurang kalsium berbanding kaum wanita. Masalah osteoporosis tidak berlaku kepada wanita sahaja. Oleh sebab itu kaum lelaki perlu prihatin untuk mencukupkan keperluan kalsium.

Bagaimanapun jika tidak boleh langsung menerima rasa susu…

Bolehlah menggantikannya dengan bahan tenusu yang lain seperti keju, dadih (yogurt). Ada sesetengah pihak mengambil susu kacang soya atau produk soya seperti tempe, tauhu dan fucuk untuk mendapatkan kalsium.
Walaubagaimanapun, seseorang yang menghidapi gout harus berwaspada dengan pengambilan produk soya yang berlebihan.

“Puan Aini boleh cuba suplemen Shaklee untuk membantu menambah keperluan kalsium dalam badan. Ia juga memberi manfaat pada pesakit osteoporosis.”

# OsteMatrix Shaklee
Pil OsteMatrix Shaklee adalah kombinasi kalsium, magnesium dan vitamin D. Cuma beberapa biji OsteMatrix sehari sudah cukup untuk keperluan kalsium yang dicadangkan oleh pakar tulang bagi proses menguatkan tulang.
 
# Energy Soy Protein (ESP)
Berapa miligram kalsium di dalam ESP Shaklee?
Kenapa didalam ESP Shaklee ada kalsium? Mesti ramai yang tidak prihatin mengenainya.
Soya tidak mengandungi jumlah kalsium yang banyak untuk diserap ke dalam tubuh. Kalsium ini terikat didalam bentuk yang tidak mudah larut dan kekal di dalam ‘okara’. ‘Okara’ lebih dikenali sebagai hampas kacang soya. 
Kekurangan kalsium di dalam soya mengakibatkan protein soya tidak dapat bekerja menyingkirkan kalsium dari buah pinggang  untuk diserap ke tubuh kita.
Kesan kalsium terkumpul di dalam buah pinggang boleh menyebabkan batu karang. Dengan penambahan kalsium didalam ESP Shaklee dapat membantu proses penyingkiran kalsium dari buah pinggang untuk diserap ke dalam tubuh.
 

Setiap 3 sudu besar bersamaan 28g soya mengandungi 500mg kalsium

TESTIMONIAL HEBAT

 

 

 
Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
COD Shaklee Shah Alam / COD Shaklee Subang Bestari (Seksyen U5) / COD Shaklee Kota Damansara
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
P/S: Penyerapan kalsium juga akan berkurangan iaitu diantara 20-25% apabila wanita itu menopaus. Oleh sebab itu , jumlah penyimpanan kalsium yang cukup dari usia muda lagi amat digalakkan menerusi pengambilan yang efektif.
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.
 
 
 
 
 

Comments

comments