1. OSTEOPOROSIS

Kepadatan tulang dalam tubuh badan bergantung kepada jumlah kalsium yang kita ambil. 
Jika sumber kalsium yang kita ambil setiap hari mencukupi, masaalah kerapuhan tulang pasti tidak mudah berlaku. Jika tidak, pasti terdapat gangguan di dalam metabolisme tulang menjadikannya mudah rapuh.

2. MASAALAH OTOT

Kesakitan otot tulang boleh berlaku jika kita kekurangan kalsium. Pergerakan kita menjadi tidak normal kerana kehilangan keseimbangan dan kebolehan koordinasi kerana gerakan tubuh bergantung pada stimulasi otot tulang.

3. KURANG SISTEM IMUNISASI TUBUH

Kekurangan kalsium juga boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh berkurangan. Secara tidak langsung kita lebih mudah terdedah pada jangkitan penyakit.

4. MASAALAH JANTUNG

Fungsi jantung dan sumber tenaga yang diperolehi untuk bekerja juga turut dipengaruhi oleh sumber kalsium. Jika ia tidak dapat sumber tenaga yang cukup, ia pasti menghadapi masalah untuk mengepam darah ke seluruh badan dan sel tubuh.

5. DAYA INGATAN SEMAKIN BERKURANGAN

Ion kalsium sangat penting ketika proses penghantaran maklumat saraf. Rangsangan pada saraf otak berkait rapat dengan penghantaran ion kalsium di dalam dan di luar neuron. Ia secara tidak langsung boleh menyebabkan hambatan mekanisme rangsangan dalam tubuh menjadi tidak teratur.

**Shahana Sharafaddin**
** SID: 960316**
** SMS/WATSAPP: 0133913325**
**EMAIL: shanasharafas@gmail.com**
**COD: Shah Alam, Kota Damansara , Seksyen U5 Shah Alam & Puncak Perdana**
Comments

comments