5 Organ Tubuh ‘Rosak Akibat Obesiti’.

OBESITI tidak hanya penambahan lapisan lemak pada paha,lengan atau perut. Ada kesan lebih besar daripada pola pemakanan yang tidak baik dan kurang aktiviti bergerak ini. Secara mata kasar, kita mungkin tidak dapat melihat kesan pada organ, namun obesiti memang mempengaruhi kesihatan.

obesiti

 

Proses tindak balas dalam tubuh kita sangat kompleks, menghubungkan banyak organ di seluruh tubuh. Berikut lima organ yang paling terkesan oleh obesiti.

1. Jantung

Sel lemak di dalam tubuh memerlukan oksigen untuk terus hidup. Ini bermakna jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke pembuluh darah. Yang lebih malang, semakin banyak lemak yang terkumpul di dinding arteri, maka semakin sempit ruang darah bergerak di dalamnya dan memaksa jantung bekerja lebih keras.  

2. Usus Besar

Penyelidik belum pernah menemukan hubangan antara obesiti dan kanser secara jelas, kecuali untuk risiko kanser usus besar atau kolon.  Risiko kanser kolon meningkat pada golongan lelaki atau wanita yang obesiti. Ini terjadi kerana pola makan daging merah dan daging proses sangat tinggi. Kedua-dua makanan itu merupakan faktor utama terjadinya polip kolon iaitu tanda awal yang mencetus serangan kanser kolon.  

3. Otak

Hubungan antara tubuh dan fikiran sudah lama diketahui dan kini semakin jelas. Profesor John Gunstad dari Universiti Kent State mengatakan, rosaknya hubungan ini tidak sekadar putusnya ‘kabel’ saraf, tetapi obesiti membuatkan kemampuan penghantaran signal sangat lemah secara keseluruhannya.  

4. Kulit

Gangguan obesiti terhadap kulit, seperti munculnya stretch mark,seringkali dianggap remeh. Padahal, gangguan kulit yang terjadi mungkin akan lebih banyak dan berbahaya. Antara perubahan hormon yang dikait rapat dengan obesiti ialah menyebabkan acanthosis nigricans, iaitu penebalan dan warna kulit terutama di sekitar leher menjadi semakin gelap atau bengkak. Ia juga berlaku tertariknya kulit yang menyebabkan ruam dan iritasi.  Menjaga kesihatan kulit bukan hanya urusan kecantikan kerana permukaan kulit merupakanm pelindung utama dari tubuh. Kulit yang merengang akibat obesiti memberikan kesan yang serius pada kesihatan.  

5. Paru-paru

Organ ini ternyata juga menerima risiko yang tinggi akibat lemak berlebihan di dalam tubuh. Individu obes juga cenderung untuk megalami sleep apnea atau nafas terhenti sewaktu tidur. Bila tidak segera ditangani, kadar oksigen yang masuk ke dalam tubuh akan semakin berkurangan, hingga menyebabkan pengentalan darah yang boleh menyebabkan maut.

obesiti

Malaysia diletakkan sebagai diantara negara yang mempunyai paling ramai penduduk dengan berat badan berlebihan di Asia. Adakah anda di dalam golongan obesiti?

Bagaimana kita boleh lindungi organ-organ penting ini?

1# Jantung

Pyhtocol-St Shaklee adalah pilihan semulajadi yang mengandungi 2000mg Fitosterol.Fitosterol dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan yang bersifat merendahkan tahap kolesterol. Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) menyarankan pengambilan 2000mg Fitosterol setiap hari. Malah, ia dapat membantu menurunkan tahap kolesterol sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus.

Minyak Ikan Omega Guard Shaklee adalah asid lemak yang penting metabolisma normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi mengurangkan inflamasi seluruh badan. Pesatuan Jantung Amerika mengesorkan kepada pesakit jantung koronori agar mengambil 1gm minyak ikan seperti produk ini setiap hari.
Omega Guard Shaklee boleh membantu mengawal masalah obesiti.
2# Usus Besar
Detox ialah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus di keluarkan melalaui pembuangan air besar.
 
Alfalfa Complex Shaklee adalah agen pencuci keseluruhan badan. Ia merangsang aliran hempedu dan membuang unsur mineral bahaya di dalam tubuh. Alfalfa Complex Shaklee juga membantu mengawal gula dalam darah dan membantu mengurangkan paras kolesterol.
Herb-Lax Shaklee secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini boleh membantu proses penyingkiran sisa-sisa yang terperangkap dan mengelak penyerapan toksin.
Herb-Lax Shaklee membantu meningkatkan pengaliran darah,mengurangkan bau badan,jerawat, melegakan sembelit serta menormalkan fungsi usus.
3# Otak
(kredit foto: vitaminsuci.com)
 
Minyak Ikan Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian lengkap 7 asid lemak omega 3 semulajadi iaitu DHA, EPA, ALA. EPA berfungsi menyihatkan jantung dan sendi. Mamakala DHA penting untuk perkembangan fungsi-fungsi otak, saraf dan retina.
B-Complex Shaklee membantu badan menukar choline, iaitu asid amino yang ditemui di dalam sumber makanan menjadi asetilkolin, iaitu nuerotransmiter kimia yang membantu dalam memori dan proses belajar.
Lecithin Shaklee dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar saraf menyarankan pemgambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.
 
4# Kulit
(kredit foto: yat1shoppe.blogspot.com)
 
Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

Macamana Nak Beli Produk Shaklee Murah?

Ingin dapatkan diskaun harga 15% – 33%?. Daftar sekarang sebagai Ahli Shaklee. Nikmati pembelian yang menjimatkan!!

bagaimana cara daftar ahli shaklee

Langkah – Langkah Mudah Cara Daftar Ahli Shaklee (KLIK)

Mengapa mesti memilih Shaklee
✔️ Mendapat Kelulusan KKM
✔️ Tiada Kesan Sampingan
✔️ Terbukti Berkesan
✔️ Terbukti Semulajadi
✔️ Terbukti Selamat
✔️ Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
☎️ Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com 

P/S: Tiada istilah terlewat dalm menjaga kesihatan
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.
 
 
 
 

 

 

Comments

comments