Susahnya mengikuti program penurunan berat badan menyebabkan ia sering kali gagal serta membuat ramai orang lebih tertekan. Namun, terdapat beberapa cara yang baik untuk menurunkan berat badan.

Sebenarnya,menurunkan berat badan bukan perkara mudah. Adalah lebih praktikal untuk ikuti cara yang sederhana dan menyenangkan agar tidak memberi tekanan yang lebih berat kepada kita. Contohnya seperti berikut:

1. Menari
Menari boleh membakar lebih kurang 500 kalori. Selain bergerak, menari juga dapat membantu hormon endorfin sampai ke otak. Hormon ini berfungsi menjadikan orang lebih berasa senang dan bahagia. Menari adalah cara yang menyenangkan untuk membuat tubuh tetap sihat dan membantu menurunkan berat badan.

2. Jalan Kaki
Jalan kaki di pagi hari boleh menjadikan cara senang untuk menurunkan berat badan. Selain membakar kalori, jalan kaki juga boleh membuat fikiran dan tenaga segar sepanjang hari.

3. Bermain dengan anak
Aktiviti ini sering dipandang remeh oleh sesetengah ibubapa. Sebenarnya, bermain dengan anak aktif bukan sahaja mengembirakan malah juga akan membuatkan kita berpeluh disamping membantu menurunkan berat badan.
Tidak perlu lama sangat, cukup hnaya luangkan satu jam sehari untuk bermain dengan anak kita yang aktif itu.

4. Berenang
Menghabiskan masa berenang setiap hari selama setengah jam sudah cukup untuk menurunkan berat badan secara bertahap.

5. Membuat kerja-kerja rumah
Membasuh, mengemas rumah,menyapu, mengelap lantai dan sebagainya adalah antara kerja-kerja rumah yang kebiasaannya dilakukan oleh pembantu rumah. Apa kata sesekali kita melakukan sendiri kerja-kerja tersebut. Ini akan membantu secara sederhana untuk menurunkan berat badan.

6. Memasak
Ramai antara kita memilih untuk makan di luar berbanding memsak sendiri di rumah. Ini mungkin kerana memasak sendiri mengambil masa yang lama dan tidak perlu bersusah payah mengemas dapur. Dengan memasak, bukan sahaja dapat nikmati makanan sihat dan bersih tetapi juga cara yang baik untik menurunkan berat badan

“Laaa…kenapa puan tak cuba yang ni pulak?” Jom! saya tunjukkan  yang mudah dan berkesan untuk puan.”

 

Ada TAWARAN HEBAT untuk program “Healthy Fitness” dari saya. Hanya sah sehingga 31 OKTOBER 2015
 
(kredit: zianaeunos.blogspot.com)
 
Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
 
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
COD Shaklee Shah Alam / COD Shaklee Subang Bestari (Seksyen U5) / COD Shaklee Kota Damansara
 
 
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
P/S: Perlu diketahui, keperluan kalori bagi wanita sekitar 1500-1900 kkal manakala bagi lelaki pula 1900-2400 kkal.
 

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu. 

Comments

comments