“Orang tua memang biasa makan sedikit sahaja. Tak mengapa orang tua tidak makan sayur dan buah-buahan kerana mereka tiada gigi.”

Kita biasa mendengar orang berkata demikian tetapi sejauh manakah kebenarannya?

Warga emas adalah golongan yang paling mudah mengalami masalah kekurangan zat makanan. Apakah faktor-faktor yang membuatkan mereka berisiko mengalami masalah ini?

 1# Deria rasa dan bau

Deria rasa dan bau akan mula menjadi sensitif pada sekitar usia 60 tahun dan menjadi lebih buruk pada individu yang berusia lebih 70 tahun. Oleh sebab itu, tidak hairanlah warga emas kerap tidak berselera untuk makan.
Pada tahun 1992, kajian  Schiffman dan Warwick mendapati bahawa apabila rangsangan deria rasa dan bau menurun, ia akan mengganggu proses metabolik seperti penghasilan air liur, insulin, asid gastrik dan lain-lain.

 2# Xerostomia

Kajian Davis dan Sherer pada tahun 1994, xerostomia iaitu mulut menjadi kering akibat kurang penghasilan air liur telah terjadi kepada lebih 70 peratus warga emas. Mereka yang mengalami xerostomia kebiasaannya akan mengalami kesukaran mengunyah dan menelan. Ini dengan sendirinya mereka akan cuba mengelak daripada memakan sesetengah makanan terutama jenis yang ranggup,kering dan melekit.

 3# Sistem pencernaan

Apabila umur meningkat, sistem pencernaan dan penyerapan laktos juga akan terganggu. Ia adalah disebabkan oleh usus yang sudah berumur dan penghasilan laktos yang semakin berkurangan. Ini membuatkan warga emas mempunyai risiko tinggi mendapat osteoporosis. Selain itu warga emas juga kerap mengalami sembelit.

 4# Tahap ekonomi

Tahap ekonomi juga mempengaruhi status pemakanan warga emas. Ini kerana kekangan ekonomi akan mengganggu mereka mendapatkan makanan yang seimbang dan mengandungi pelbagai sumber nutrien yang diperlukan.

 5# Ketidakfungsian tubuh badan

Kebanyakkan warga emas mengalami ketidakfungsian tubuh badan yang menyebabkan mereka memerlukan bantuan untuk menyuap makanan. Ada juga yang mengalami kesukaran untuk bergerak bagi mendapatkan makanan atau menyediakan makanan.

 6# Kurang tahap imuniti

Tahap imuniti warga emas juga akan berkurangan apabila usia semakin meningkat. Ini akan menyebabkan mereka kerap mendapat penyakit berjangkit. Selain itu, mereka juga kerap mengalami tekanan fisiososial yang menyebabkan kurang selera makan, kurang tenaga dan merasa murung.

“Semangkuk bubur nasi untuk setiap hidangan sarapan, makan tengah hari dan makan malam sudah mencukupi dan memadai untuk keperluan pemakanan orang tua.”

Pemakanan yang baik adalah penting kepada warga emas kerana ia menambah baik tahap kesihatan semasa,melambatkan proses ketidakupayaan,meningkatkan kualiti kehidupan serta mengurangkan kos akibat rawatan kesihatan.
 
Diet yang seimbang mestilah mengandungi karbohidrat,protein,lemak,vitamin serta mineral yang diperlukan oleh tubuh badan pada kuantiti yang disarankan.
 
1# Energy Soy Protein (ESP) – Keperluan protein yang sederhana memadai bagi memenuhi keperluan protein warga emas supaya keseimbangan nitrogen yang positif dapat dibekalkan. Selain itu, warga emas kebiasaanya mengalami masalah kesukaran menelan air minuman. Oleh itu, jika tambahkan diet yang berstruktur pekat seperti ESP iaitu minuman soya boleh ditelan dengan mudah.
2# Minyak Ikan Omega Guard – Paras asid lemak omega -3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia dapat memelihara fungsi-fungsi sendi (arthiritis) dan gout denganm efektif.
3# Vitamin E Complex – Kajian bertahun-tahun oleh University Havard keatas kedua-dua lelaki dan wanita membuktikan vitamin E mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hampir 41 peratus dan strok dengan 33 peratus. 
I biji vitamin E Complex Shaklee mengandungi 400 IU. Pengambilan harian 800 IU vitamin E untuk jantung yang sihat.
4# OsteMatrix – Tidak kurang juga ada yang mengamalkan kepercayaan berpantang yang tidak berasas sehingga menghadkan pilihan makanan mereka. Kekurangan serat boleh menyebabkan masalah sembelit. Ia akan bertambah teruk jika warga emas tersebut tidak aktif secara fizikal dan kurang hidrasi. 
OsteMatrix Shaklee bukan sahaja mengandungi kalsium tetapi magnesium,fosforus dan vitamin D, zinc,kuprum,manganes dan boron. Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas dan kekejangan otot.  Ia juga membantu membekalkan keperluan kalsium untuk menguatkan tulang,gigi,kuku serta menghalang osteoporosis.

“Sekiranya warga emas tersebut hanya boleh menelan bubur nasi sahaja, pastikan bubur tersebut itu dimasak bergilir-gilir dengan pelbagai bahan utama yang berbeza setiap hari seperti ayam,daging,ikan,ikan bilis.”

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda dan sekeluarga.

Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

 Macamana Nak Beli Produk Shaklee Murah?

Ingin dapatkan diskaun harga 15% – 33%?. Daftar sekarang sebagai Ahli Shaklee. Nikmati pembelian yang menjimatkan!!

bagaimana cara daftar ahli shaklee

Langkah – Langkah Mudah Cara Daftar Ahli Shaklee (KLIK)

Mengapa mesti memilih Shaklee
Mendapat Kelulusan KKM
Tiada Kesan Sampingan
Terbukti Berkesan
Terbukti Semulajadi
Terbukti Selamat
Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang.

COD UPM Serdang (Waktu: 10 pagi – 2 petang)

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Sokongan terhadap pemakanan yang sihat dan seimbang sangat penting untuk perbaiki kualiti kehidupan warga emas.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

TESTIMONI HEBAT

 

 

Comments

comments