7 Punca Gula Dalam Darah Naik.

Mengawal kadar gula darah normal sangat penting, bukan hanya bagi penderita diabetes tapi juga kepada sesiapa yang ingin menjaga kesihatan.Apakah punca gula dalam darah boleh naik? Berikut ialah 7 punca gula dalam darah naik.

 7 Punca Gula Dalam Darah Naik

1# Melewatkan sarapan
Di Dalam American Journal of Clinical Nutrition, lelaki yang tidak sempat bersarapan memiliki potensi 21 peratus lebih tinggi diserang diabetes.
Menu sarapan yang kaya dengan protein dan lemak sihat mampu mengawal kadar gula darah sepanjang hari
 
2# Pemanis buatan
Laporan dari HealthDay mendedahkan, penelitian lanjutan dengan 400 responden mendapati pengambilan pemanis buatan dalam jangka masa panjang cenderung mempunyai paras gula darah yang lebih tinggi.
 
3# Makanan tinggi lemak
Penghidap diabetes mungkin risau dengan kandungan karbohidrat dalam makanan mereka, namun studi terbaru menunjukkan kandungan lemak juga dapat mempengaruhi kadar gula darah. 
Journal of Nutrition pada tahun 2011 meminta reponden mengambil makanan berlemak,lalu minum minuman manis 6 jam kemudian. Kadar gula darah mereka 32 peratus lebih tinggi dibandingkan semasa tidak memakan makanan berlemak. Ini menunjukkan kadar tinggi lemak dalam darah mempengaruhi tenaga tubuh untuk membersihkan gula dalam darah.
 
4# Secawan kopi
Menurut penelitian menunjukkan kebiasaan minum kopi dapat menurunkan risiko terkena diabetes jenis 2 dalam jangka masa panjang. Tetapi, bagi mereka yang sudah menderita diabetes, kafein boleh merumitkan keadaan.
Aaron Cypess, Penyelidik dari National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases menyatakan ” Saya tak kata jangan minum kopi berkafein. Ia sebenarnya sangat bergantung pada diri masing-masing.”
 
5# Jangkitan
Mungkin itu selsema,flu atau jangkitan saluran kencing, sistem imun badan kita melepaskan kuman untuk melawan bahan kimia yang dapat membuatkan gula darah meningkat.
Oleh itu, jika kita jatuh sakit pastikan kita menjaga pemakanan agar lebih seimbang kerana dengan itu ia dapat mengeluarkan kadar glukosa berlebihan dan membantu fungsi tubuh lebih baik.
 
6# Kurang tidur
Patty Bonsignore,pendidik diabetes di Joslin Diabetes Center Boston AS,” Tidur itu satu pemulihan. Tidak cukup tidur adalah bentuk stres yang kronik pada tubuh. Setiap kali kita menambah stres,kadar gula darah akan lebih tinggi.”
 
7# Merokok
Memang jelas, merokok tidak sihat bagi sesiapa pun. Rokok pastinya amat berbahaya kepada penghidap diabetes. Kajian di Universiti Politeknik State California pada tahun 2011, semakin banyak nikotin terkumpul di dalm tubuh, semakin tinggi tingkat A1C-nya (ukuran gula darah)

Vitamin sangat bagus untuk elak sakit semakin melarat dan bantu kawal kandungan gula dalam darah. Tetapi sebaik-baiknya ambil vitamin sebelum kita disahkan ada penyakit!

7 punca gula dalam darah naik

Set Kawal Gula Dalam Darah 

 1# Multivitamin Vita-Lea – Multivitamin yang mengandungi 28 vitamin dan mineral penting.Penderita diabetes terutmanya, kandungan kromium di dalam Vita-Lea membantu untuk tolenrasi gula. Jika kandungan kromium mencukupi, ia membantu fungsi insulin lebih baik 10 kali ganda.
Kandungan mangan di dalam 1 tablet Vita-Lea ialah 1 mg. Mangan berfungsi untuk enzim bekerja dalam metabolisme gula. Biasanya pesakit diabetes kekurangan mangan. Dengan itu, bantu tubuh anda dengan mengambil Vita-Lea.
Magnesium membantu menurunkan komplikasi akibat diabetes. Magnesium juga membantu menghasilkan insulin seperti zink. Haruslah tidak mengambil ringan perihal ini jika tidak mahu luka lambat baik atau kaki dipotong.
 
2# GLA Complex – Pada kebiasaannya,pesakit diabetes ini akan alami kebas tangan akibat saraf menjadi kurang sensitif. Oleh itu, perlu amalkan GLA Complex ini untuk tingkatkan fungsi saraf dan masalah kebas kaki serta tangan.
 
3# Zinc Complex – Zink sangat membantu di dalam pembentukan insulin. Insulin amat diperlukan oleh semua orang keran ia memainkan peranan menukarkan gula kepada glukosa dan seterusnya ke sel untuk menjalankan fungsi badan.
Namun kepada pesakit diabetes, insulin yang dihasilkan tidak mencukupi atau tidak berfungsi dengan baik untuk menukarkan gula kepada glukosa. Oleh itu, pengambilan zink dapat membantu pesakit diabetes menghasilkan insulin.
 
4# Sustained Released Vita-C 500mg – Pesakit diabetes sering menghadapi kekurangan vitamin C apabila lukanya lambat sembuh. Salah satu faktor kenapa vitamin C tidak sampai ke sel yang diperlukan kerana insulin tidak berfungsi dengan baik. Pengambilan vitamin C dengan kosisten sekurang-kurangnya dapat menambah baik fungsi insulin.
 
5# Energy Soy Protein (ESP) – Protein ialah sumber untuk membina semula kulit jika luka dan juga untuk pembinaan hormon. Dengan memilih protein yang berkualiti, ia dapat membantu pemulihan dan dalam masa yang sama rendah lemak, rendah gula dan tidak mengemukkan.
ESP adalah protein dari tumbuhan yang tidak memberi beban kepada buah pinggang untuk memprosesnya dan bebas kolesterol.
ESP mempunyai kandungan Index Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39 dimana ia menjadi tanda aras bahawa gula dibebaskan secara perlahan di dalam darah. Ia sangat sesuai kepada penghidap kencing manis yang tidak boleh gula banyak dan naik mendadak.
 
6# Alfalfa Complex – Alfalfa membantu membuang toksin dan menurunkan paras gula. Kandungan kronium di dalam Alfalfa Complex dapat membantu insulin bertindak 10 kali ganda lebih efektif. Ia juga dikenali sebagai Raja Tumbuhan yang dapat membantu kita membuat detoks. Sekaligus dapat menurunkan berat badan kita.
 
7# Vivix – Vivix ialah botanikal suplemen mengandungi antioksida yang tinggi kerana ia kaya dengan resveratrol. Apa itu resveratrol? Resveratrol ialah sejenis tumbuhan polyphenol yang memang kaya antioksida. Menurut kajian, resveratrol dapat membantu menurunkan rintangan terhadap insulin

TESTIMONI HEBAT

 

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
 
Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya satu klik sahaja
 
bagaimana cara daftar ahli shaklee
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang.
Penghantaran secara pos ke seluruh Malaysia.
 
P/S: Tingginya kadar gula dalam darah dapat meningkatkan risiko komplikasi diabetes yang serius seperti serangan jantung, strok dan ginjal gagal berfungsi dengan sempurna. TOLONGLAH, bantu diri anda sendiri sebelum kaki anda kena dipotong!!!

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.

 
 
 
 

Comments

comments