Apa Perlu Kaki Gim Tahu Mengenai Protein?.

BENARKAH protein berisiko memberi kerosakan pada buah pinggang?PERLUKAH saya memasukkan berkilo-kilo dada ayam dalam menu harian untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal?Apa perlu kaki Gim tahu mengenai protein?

guys at gym

Ia adalah persoalan yang biasa menjadi tanda tanya kepada mereka yang giat bersenam dan aktif di gim. Mereka yang aktif memerlukan protein yang lebih banyak untuk pembentukan otot.

Bagaimana pengambilan protein yang tinggi boleh merosakan buah pinggang?

Kajian pada atlet yang mengambil protein pada kadar yang tinggi iaitu 2gr/kgBB/hari atau lebih dalam tempoh diantara 2 hingga 3 tahun didapati TIDAK mengalami kerosakan buah pinggang. Buah pinggang yang sihat dapat beradaptasi dengan pengambilan protein yang tinggi, asalkan pada masa yang sama jumlah pengambilan air haruslah mencukupi.

Tiga buah organisasi diet dan kecergasan antarabangsa iaitu American Dietetic  Association, Dieticians of Canada dan Americans College of Sports Medicine menyatakan keperluan protein untuk atlet dan mereka yang rajin bersenam adalah 1.2-1.7 gram protein per kilogram berat badan per hari. (1.2-1.7 gr/kgBB/hari).

Kenaikan keperluan protein adalah untuk menyesuaikan serta memenuhi keperluan pembentukan otot baru yang rosak akibat bersenam dan aktiviti latihan gimnasium.

Tetapi, keperluan protein untuk ahli bina badan jauh lebih banyak iaitu mencapai 2-3 gr/kgBB/hari.

FAKTA: Pengambilan protein selepas bersenam dan latihan gim untuk mengoptimumkan pembentukan otot.

Kajian menunjukkan, pengambilan protein dalam tempoh tiga jam selepas bersenam (Golden Periode) akan meningkatkan potensi pembentukan otot lebih tinggi berbanding waktu yang lebih daripada itu. ia terjadi kerana badan mengaktifkan tindak balas pemulihan otot yang rosak akibat bersenam.

Bagaimana hendak penuhi keperluan protein kita?

Saranan terbaik adalah dengan mendapatkan sumber protein daripada makanan. Disamping minuman isotonik yang menjadi pilihan kebanyakkan orang selepas bersenam, susu protein (susu amino) juga boleh menjadi altenatif tambahan untuk diambil selepas bersenam.

Apakah Kepentingan Protein?

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu di dalam badan kita. Ia juga merupakan komponen utama kepada hormon manusia serta merangsang fungsi psikologi.

Maka, setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein boleh menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah kelebihan air yang tinggi di dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada KEMATIAN.

Apa Itu Asid Amino?

Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia.

Terdapat 2 jenis asid amino;

i. Asid amino tidak perlu –  Ia adalah asid amino yang dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia.

ii. Asid amino perlu – Ia adalah asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan.

Bagaimana Energy Soy Protein (ESP) penuhi keperluan protein kita?

kandungan esp

Energy Soy Protein (ESP) ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan.

Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “non-GMO” (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g (satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

Energy Soy Protein (ESP) dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia juga diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.

ESP sangat sesuai untuk semua peringkat umur, tua dan muda. Manakala, kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sesuai juga kepada pengidap kencing manis.

Satu hidangan ESP Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh badan manusia.

sumber protein esp

Cadangan hidangan ialah 2-3 kali sehari, 3 sudu besar (perut kosong). Boleh dicampur bersama Meal Shake Shaklee dan Performance Drink Shaklee)

mighty 3 gems

 TESTIMONI HEBAT PENGGUNA ESP

testi esp

testi esp1 testi esp2

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara-cara pengambilan yang betul serta berkesan.

 SMS / Whatsapps: 013-3913325

Email: anashana155@gmail.com

FB : www.facebook.com/sayasukasihatcergas

 Saya boleh tolong anda dapatkan produk Shaklee secara COD (Cash On Delivery)

 COD Shaklee Seksyen U5, Shah Alam (Subang Bestari, Mah Sing, Kampung Subang), COD Shakleee Kota Damansara, COD Shaklee Seksyen U10 (Puncak Perdana, Sunway Kayangan), COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Monterez Golf, COD Shaklee Subang Permai, COD Shaklee TUDM Subang.

 Perkhidmatan pos keseluruh Malaysia.

**Berminat nak buat DROPSHIP? Berniaga tanpa modal. Bina paip kewangan yang baru. Tambah pendapatan. Cari saya ye…013 3913325*

logo shaklee

TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!

  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk

  • Bayaran keahlian serendah RM 79.00

 

P/S: Di samping pengambilan susu berprotein tinggi, minumlah air secara berkala untuk mengimbangi pengambilan protein

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.

Comments

comments