Bebas Dari Kencing Manis

Sebutan sahaja kencing manis, semua orang berpotensi untuk mendapatkannya. Perlu tahu, kencing manis adalah penyakit yang susah dikesan pada peringkat awal. Tanda-tanda awal yang timbul sering dianggap ringan dan diabaikan. Sangat penting untuk kita tahu tentang gejala awal kencing manis kerana ia mampu membantu kita bebas dari kencing manis.

Apa Itu Kencing Manis?

Kencing manis ialah satu penyakit yang mana badan tidak lagi dapat:

  1. menghasilkan insulin atau
  2. insulin yang dihasilkan tidak mencukupi atau
  3. insulin tidak bekerja dengan baik.

Oleh sebab itulah, ia boleh menyebabkan gula darah meningkat ketika membuat pemeriksaan.

apa itu kencing manis

Jenis-Jenis Kencing Manis

jenis-jenis kencing manis

Diabetes Jenis 1

Ia boleh berlaku apabila terdapat kerosakan pada fungsi organ pankreas. Terdapat kekurangan atau tiada langsung pengeluaran hormon insulin dari organ pankreas. Akibatnya, kandungan gula dalam saluran darah menjadi tinggi kerana gula tidak dapat dibawa masuk ke dalam otot-otot atau tisu-tisu badan.

Diabetes Jenis 2

Ia pula berlaku apabila badan seseorang itu tidak sensitif kepada hormon insulin. Organ pankreas masih aktif  mengeluarkan insulin tetapi tisu dan otot badan tidak sensitif kepada insulin yang dikeluarkan. Akibatnya, kandungan gula dalam darah menjadi tinggi. Kebanyakan diabetes jenis 2 ini adalah disebabkan keturunan. Kanak-kanak yang obesiti juga berisiko untuk mendapat diabetes jenis 2.

Diabetes Gestasi

Biasanya, wanita mengandung boleh mendapat kencing manis di trimester kedua. Ini disebabkan oleh berlakunya penentangan insulin akibat peningkatan tisu lemak sewaktu mengandung. Di samping itu, wanita yang menghidap kencing manis sewaktu mengandung berisiko untuk mendapat diabetes mellitus di kemudian hari. Ia selalu dikaitkan dengan faktor genetik.

 5 Tanda-Tanda Awal Penghidap Kencing Manis Yang Kita Tidak Sedari.

  1. Penglihatan menjadi kaburkerana kadar air dalam badan berubah dan secara tidak langsung kadar air di sekitar mata juga berubah.
  2. Kulit gatal-gatal kerana pengaliran darah. Keadaan ini boleh terjadi pada kulit tangan, kulit kaki, telapak tangan dan kaki.
  3. Kulit berubah warna ketika kadar gula dalam darah terlalu tinggi. Biasanya kulit pada leher belakang, kulit siku, kulit jari atau kulit pada lipatan badan.
  4. Tidur berdengkur kerana mengalami gangguan pernafasan semasa tidur. Penghidap diabetes sangat mudah berasa mengantuk pada waktu pagi atau tengahari.
  5. Kurang kemampuan mendengar sehinggakan tidak dapat mendengar suara yang perlahan sebelum ini.

Mencegah Lebih Baik ~ Bebas Dari Kencing Manis

Walaupun seseorang itu berisiko menghidap kencing manis atau diabetes atas faktor keturunan, namun ia masih boleh dicegah atau dilengahkan dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. Contoh seperti pemakanan yang seimbang, kerap bersenam dan menjaga diet supaya tubuh badan tidak obes.

Kepada yang telah disahkan menghidap kencing manis pula, penjagaan dari peringkat awal adalah amat penting. Jika komplikasi telah berlaku, ia tidak boleh berpatah balik.

Adakah Masih Ada Harapan Untuk Sembuh?

Walaupun penyakit ini tidak dapat disembuhkan dengan sepenuhnya, namun pesakit masih dapat hidup sihat tanpa komplikasi sekiranya mereka mengamalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat.

Pemantauan kandungan gula dalam darah perlu dilakukan dengan sebaik-baiknya. Berjumpa dan menerima nasihat dari doktor pada masa peringkat awal lagi.

Komplikasi berlaku dalam jangka masa yang panjang. Sepatutnya ia perlu dicegah dari peringkat awal. Malangnya, tidak banyak yang dapat diselamatkan apabila berlakunya kerosakan organ kerana tahap gula yang tidak dikawal pada peringkat awal.

bebas dari kencing manis

Bagaimana Vivix Shaklee membantu merawat kencing manis?  (klik sini)

Apa Kata Mereka Bebas Dari Kencing Manis?

testimoni vivix kencing manis

 

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

 

Mengapa mesti memilih Shaklee
✔️ Mendapat Kelulusan KKM
✔️ Tiada Kesan Sampingan
✔️ Terbukti Berkesan
✔️ Terbukti Semulajadi
✔️ Terbukti Selamat
✔️ Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
☎️ Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Bebas kencing manis masih ada harapan untuk sembuh jika dicegah pada peringkat awal lagi.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

 

Comments

comments