Anda Ingin Hamil?

Terdapat beberapa perkara yang harus dipertimbangkan jika ingin hamil.

Mengapa wanita mesti bersedia untuk hamil?

Perjaninan berlaku dalam dua minggu sebelum haid. Ini bermakna kita tidak akan tahu bahawa kita sedang hamil sehinggakan kehamilan lebih tiga minggu. Akan tetapi, bayi amat sensitif dan berisiko tinggi ketika dua hingga lapan minggu selepas perjaninan.

Ini adalah waktu dimana organ dalaman bayi sedang terbentuk. Contoh seperti jantung. Jadinya, apa-apa yang kita makan,minum,hisap atau terdedah boleh memberi kesan kepada bayi. Oleh itu, sangat penting untuk bersedia dari awal.

Bagaimana dengan corak pemakanan?

Apa yang kita makan, bayi juga akan makan.Makanan ringan seperti cip kentang,minuman ringan dan cookies tidak memberikan nutrien yang betul untuk bayi. Pastikan ambil kalsium,asid folik, protein dan besi yang banyak.

Anda juga harus membuat beberapa perubahan jika mengikuti diet vegetarian. Berbincanglah dengan doktor sebelum mengambil vitamin dan mineral yang lebih. Ada sesetengah akan memberi bahaya seperti dos vitamin A yang tinggi.

ingin hamil

Asid Folik

Wanita yang tidak mendapat asid folik yang cukup semasa kehamilan berisiko untuk mendapat bayi yang mempunyai masalah serius di otak dan saraf tunjangnya. Ia adalah penting untuk mengambil asid folik sebelum hamil kerana masalah ini terjadi pada awal kehamilan iaitu hanya tiga hingga empat minggu selepas perjaninan.

Wanita memerlukan lebih kurang 400 mcg asid folik setiap hari. Anda boleh mengambil multivitamin atau memakan sayuran hijau,buah-buahan seperti oren dan pisang,susu dan bijirin.

ingin hamil                        ingin hamil

Berat badan pula?

Jika anda mempunyai berat badan yang berlebihan, anda berisiko untuk mendapat tekanan darah tinggi dan diabetes ketika hamil. Disamping itu, anda akan berasa kurang selesa ketika kehamilan dan proses bersalin akan menjadi lebih lama. Jika boleh, kurangkan berat badan sebelum kehamilan.

Adakah barang-barang di rumah atau pejabat membayahakan?

Wanita hamil harus mengelakkan beberapa bahan seperti radiasi,lead,kuprum dan merkuri, karbon diosulfida, asid dan gas anestetik. Radiasi yang dipancarkan oleh komputer tidak akan menyebabkan masalah.

Kucing dan toxoplasmosis

Kita mungkin pernah mendengar bahawa wanita hamil tidak harus menukar kotak pasir kucingnya. Ini kerana terdapat parasit yang menyebabkan toxoplasmosis dan ia boleh disebarkan melalui najis kucing. Toxoplasmosis tidak merbahaya kepada orang dewasa dan kanak-kanak tetapi ia boleh menyebabkan kecacatan semasa kelahiran termasuk buta dan kerosakkan otak.

Toxoplasmosis juga boleh didapati melalui menyentuh tanah kotor ketika sedang menanam pokok yang telah dicemari najis kucing atau memakan daging merah yang mentah.

Bagaimana pula jika saya mempunyai masalah kesihatan?

Diabetes,tekanan darah tinggi atau masalah peredaran darah harus dijaga semasa kehamilan. Ia adalah perkara terbaik jika kita dapat mengawal masalah-masalah tersebut sebelum ingin hamil.

ingin hamil

Adakah bayi saya akan berisiko untuk mendapat masalah genetik?

Bayi mungkin berisiko untuk mendapat masalah genetik keluarga. Cystic fibrosis dan sel sabit anemia adalah beberapa contoh penyakit genetik.

Masalah ini bukanlah salah anda atau apa yang anda lakukan ketika hamil. Berbincanglah dengan doktor mengenai faktor risiko dan jika ujian genetik harus dilakukan.

[kad_youtube url=”https://youtu.be/onxbE2J_FBc” ]

ingin hamil

Set PreNatal Shaklee terdiri daripada 6 suplemen penting untuk membekalkan keperluan nutrisi utama buat wanita yang ingin hamil atau bakal ibu yang sedang mengandung. Harga Set PreNatal Shaklee ialah RM582 iaitu lengkap dengan multivitamin, kalsium, asid folik, protein, vitamin c dan minyak ikan. InshaAllah ia membantu memberi keperluan tenaga dan nutrien sepanjang tempoh kehamilan.

Apa Kata Mereka.

ingin hamil

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

Tunggu Kejap! 

Macamana Nak Beli Produk Shaklee Murah?

Ingin dapatkan diskaun harga 15% – 33%?. Daftar sekarang sebagai Ahli Shaklee. Nikmati pembelian yang menjimatkan!!

bagaimana cara daftar ahli shaklee

Langkah – Langkah Mudah Cara Daftar Ahli Shaklee (KLIK)

Mengapa mesti memilih Shaklee
✔️ Mendapat Kelulusan KKM
✔️ Tiada Kesan Sampingan
✔️ Terbukti Berkesan
✔️ Terbukti Semulajadi
✔️ Terbukti Selamat
✔️ Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
☎️ Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Apakah ujian yang harus dibuat sebelum hamil? Jika mungkin anda mempunyai masalah kesihatan yang boleh membahayakan bayi ketika kehamilan,berbincanglah dengan doktor.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

 

 

Comments

comments