Jangkitan Kulat Vagina

Ramai wanita beranggapan bahawa jangkitan kulat (candidiasis) tidak merbahaya tetapi cuma menimbulkan rasa ketidakselesaan sahaja dalam kehidupan seharian. Persepi ini adalah SALAH kerana jangkitan kulat vagina biasa akan menjadi luar biasa jika tidak di rawat segera.

 

jangkitan kulat vagina

Bertindak Segera!

Beberapa kajian dilakukan di luar negara termasuklah juga di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) membuktikan bahawa jangkitan kulat vagina bukan sahaja boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria malahan berupaya memasuki saluran peredaran darah dan boleh mengundang maut!

Apa yang perlu kita tahu tentang jangkitan kulat?

Jangkitan kulat vagina adalah jangkitan yang paling kerap berlaku kepada wanita. Kulat ini dikenali sebagai     “Candida Albicans”. Jangkitan ini lazimnya hanya berlaku kepada wanita yang masih subur dan jarang berlaku kepada yang belum haid atau selepas menopos.

Jenis kulat ini biasa dijumpai di mulut, usus dan faraj. Ianya hanya akan mengalami masalah sekiranya pembiakkan berlebihan dan tidak terkawal.

Tanda-tanda jangkitan kulat vagina

Tanda-tanda jangkitan kulat vagina ialah rasa sakit, gatal, rasa hangat, sakit semasa hubungan seksual, sakit semasa kencing, tidak selesa dan iritasi. Ketika pemeriksaan, doktor mungkin akan dapati lelehan kekuningan di vagina dan bengkak serta merah di bahagian kemaluan.

jangkitan kulat vagina

Di Malaysia, Candida Albicans merupakan spesis kulat yang sering diperkecilkan oleh wanita yang mengalami jangkitan vagina.

Jika sistem pertahanan tubuh terganggu, Candida Albicans mampu untuk memasuki ke bahagian tisu yang lebih dalam dan terus masuk ke saluran peredaran darah. Kulat tersebut akan tersebar di dalam tubuh sehingga menyebabkan jangkitan sistemik yang boleh mengundang maut.

6 Faktor jangkitan vagina akan berulang jika tidak mengawalnya.

Jangkitan kulat  yang berulang berlaku apabila seorang wanita itu mengalami jangkitan berulang empat kali atau lebih. Ia berlaku pada 5 hingga 8 peratus dikalangan wanita subur. Berikut adalah faktor risiko jangkitan berulang:

 • Wanita yang menghidap Diabetes Mellitus yang tidak terkawal
 • Wanita yang kurang daya tahan
 • Wanita yang menjalani kemoterapi
 • Wanita yang mengambil steriod dalam jangka masa panjang
 • Jenis kulat yang kebal kepada antifungal
 • Jenis kulat yang ganas

Macamana nak rawat keputihan secara semulajadi ataupun cara yang paling senang?

Ada diantara kita tidak ada masa untuk mengamalkan petua-petua daripada nenek moyang kita. Bukannya tidak percaya tetapi kekangan masa memang akan membuatkan keadaan keputihan bertambah teruk dan serius.

jangkitan kulat vagina

 

Alfalfa Shaklee – RM 57.50 – 330 biji

 • Kaya dengan klorofil yang bersifat antikulat
 • Herba yang sememangnya dapat membantu mengatasi dan merawat keputihan serta keseluruhan faraj
 • Berfungsi seperti ‘kacip fatimah’ untuk membantu kesihatan dalaman wanita
 • membantu melancarkan kitaran haid
 • mengurangkan rasa gatal akibat jangkitan kulat dengan cepat
 • menghilang bau busuk pada faraj

Garlic Shaklee – RM 56.25 – 60 biji

 • Bertindak sebagai agen antikulat
 • Ia juga adalah antibiotik semulajadi
 • Di samping itu meningkatkan sistem imun badan
 • Membantu menangani senggugut
 • Mengimbangi tahap gula pesakit diabetes dan sekaligus mengurangkan keputihan

Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

Mengapa mesti memilih Shaklee
✔️ Mendapat Kelulusan KKM
✔️ Tiada Kesan Sampingan
✔️ Terbukti Berkesan
✔️ Terbukti Semulajadi
✔️ Terbukti Selamat
✔️ Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
☎️ Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD Shaklee TUDM Subang

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Walau apapun cara kita mengatasi dan merawat keputihan, yang paling penting jangan pandang remeh penyakit ini. Mencegah adalah lebih baik dari merawat.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

Comments

comments