SENAMAN bukan sahaja baik untuk badan malah ia baik untuk otak. Salah satu jenis senaman terbaik untuk otak yang popular ialah senam aerobik. Menurut Profesor Madya Ozioma Okonkwa dari Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam Universiti Wisconsin berkata,

“Jika dahulu kajian tentang senaman lebih fokus kepada bahagian bawah leher seperti hati dan jantung, tetapi sekarang telah menjumpai kebaikan senaman kepada otak,”

Bagaimana Senaman Bantu Gaya Kehidupan Individu?

Senaman mungkin cara yang mudah bagi seseorang untuk mengurangakn risiko kehilangan memori dan menghidap Alzheimer walaupun mempunyai genetik terhadap risiko untuk mendapat penyakit ini.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Alzheimer, Okonkwo telah memantau 93 orang dewasa yang mempunyai sekurang-kurangnya satu ibu atau bapa yang menghidap penyakit Alzheimer. Mereka yang meluangkan sekurang-kurangnya 68 minit sehari dengan hanya membuat aktiviti fizikal secara sederhana mempunyai metabolisme glukosa yang lebih baik berbanding orang yang kurang melakukannya.

Okonkwa juga membuktikan orang yang bersenam mempunyai otak yang besar. Siri kajian yang menunjukkan orang yang melakukan banyak senaman aerobik mampu menguatkan struktur otak, fungsi dan kognisi. Bersenam juga mampu memperbaiki emosi.

Jenis Senaman Terbaik Untuk Otak

Bersenam merupakan pakej yang lengkap. Bersenam mungkin mampu meningkatkan kesihatan otak melalui pelbagai cara.Ia membuat kadar degupan jantung bertambah laju dan meningkatkan aliran darah ke otak. ia satu perkara yang baik kerana darah menghantar oksigen ke otak memandangkan otak adalah pengguna oksigen yang terbanyak di dalam tubuh badan.

Melakukan aktiviti fizikal dapat membantu meningkatkan tahap faktor neurotropik (BDNF). Ia membantu membaik pulih dan melindungi sel-sel otak dari berkurangan. Malah ia turut membina sel-sel otak dan sel saraf yang baru.

Aliran Darah Ke Otak Bertambah

Senaman juga boleh mengurangkan risiko yang berkaitan dengan gaya hidup yang memberi kesan kepada otak seperti darah tinggi dan hipertensi. Senam aerobik seperti berlari dan berenang adalah sebagai senaman terbaik untuk kesihatan otak. Ini kerana ia mampu meningkatkan kadar dengupan jantung. Ini bermakna badan akan mengepam lebih banyak darah ke dalam otak.

Sebagai tambahan untuk meningkatkan fungsi otak, kita sepatutnya mengharapkan peningkatan kekuatan otot serta mengurangkan risiko obesiti, diabetes dan hipertensi di kalangan penyakit lain.

Bagaimana Kita Dapat Membantu Diri Untuk Terus Kekal Bertenaga?

Hidup Lebih Sihat dengan Produk Shaklee

Di Shaklee kami yakin bahawa kehidupan yang lebih sihat bermula dengan bahan-bahan yang lebih sihat iaitu hasil khazanah alam semulajadi – sumber alam yang paling mengagumkan di dunia.

Set Tenaga Untuk Kehidupan

Vivix, Penuaan Secara Sihat

Jenis Senaman Terbaik Untuk Otak

 

Kod Produk: 00P298

Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.

Vivix Minuman Botani Lazat ~ Bantu Kembali Stamina

Kini semua orang boleh menjalani kehidupan yang sihat, cergas dan bertenaga.

Nutrisi untuk kehidupan yang lebih ceria, sentiasa bertenaga sepanjang hari, tanpa mengira usia. Rasa lebih muda, sihat, penuh bertenaga dan cergas!

Jenis Senaman Terbaik Untuk Otak

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

bagaimana cara daftar ahli shaklee

(KLIK GAMBAR DIATAS)

 

 

Macamana Nak Beli Produk Shaklee Murah?

Ingin dapatkan diskaun harga 15% – 33%?. Daftar sekarang sebagai Ahli Shaklee. Nikmati pembelian yang menjimatkan!!

bagaimana cara daftar ahli shaklee

Langkah – Langkah Mudah Cara Daftar Ahli Shaklee (KLIK)

Mengapa mesti memilih Shaklee
Mendapat Kelulusan KKM
Tiada Kesan Sampingan
Terbukti Berkesan
Terbukti Semulajadi
Terbukti Selamat
Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang.

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Dengan peningkatan tahap tenaga yang lebih baik, kita mempunyai lebih ketajaman mental, berasa lebih bertenaga dan dapat melakukan lebih banyak perkara dalam satu hari. 

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

Comments

comments