Tahukah anda kacang soya merupakan salah satu daripada 7 “super foods” di dunia? Apakah khasiat kacang soya?

Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine max merupakan salah satu daripada 7 “super foods” di dunia. Keistimewaan kacang soya terletak pada khasiatnya kerana ia bloeh dijadikan bahan pengganti susu pada bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.

Khasiat Kacang Soya

1. Kajian di American Journal of Clinical Nutrition menyatakan pengambilan soya TIDAK mendatangkan kemudaratan kepada kesuburan, malah TIDAK menjejaskan peluang untuk megandung dan melahirkan anak. 
2. Khasiat protein kacang soya dapat disamakan dengan dua kali protein daging, empat kali telur,empat kali gandum,lima atau enam kali roti dan 12 kali susu.
3. Kacang soya dapat membantu keperluan wanita, diantaranya membantu perkembangan otak, mempertingkatkan kadar metabolisme badan dan serat yang terkandung di dalam kacang soya membantu mengawal berat badan.
Ia juga dikatakan efektif redakan gejala panas (hot flashes) akibat menopaus dan membantu mencegah kanser dan anemia.
4. Kandungan kalsium dan mineral dalam kacang soya turut membantu memecah lemak, menyusutkan kadar lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL). Ia juga dapat meghindari penyakit jantung dan kencing manis.
5. Kacang soya berada dalam kelopok kekacang yang merupakan sumber makanan yang sangat baik untuk ibu-ibu menyusu. Kacang ini juga adalah sumber protein BUKAN daripada haiwan.
6. Susu kacang soya juga adalah antara makanan yang dapat meningkatkan penghasilan susu bagi ibu-ibu yang ingin menyusukan bayi secara eksklusif.

Jadi, nikmatilah minuman kacang soya anda kerana kacang soya selamat,berzat dan sesuai bagi semua lapisan umur.


Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
COD Shaklee Shah Alam / COD Shaklee Subang Bestari (Seksyen U5) / COD Shaklee Kota Damansara
 
 
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
P/S: Tiada istilah terlewat dalm menjaga kesihatan
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.

Comments

comments