Dalam penjagaan kesihatan tulang selalunya ia dikaitkan dengan kalsium yang cukup. Golongan remaja dan dewasa sering mengalami kekurangan kalsium di dalam badan disebabkan tidak mengendahkan kebaikan minum susu atau produk tenusu yang lain. Ia berlaku kerana mereka sendiri tidak tahu betapa besarnya peranan kalsium untuk pertumbuhan tulang yang sihat.

KALSIUM MINERAL TERBESAR DALAM TUBUH

Tulang dan gigi mengandungi 99 peratus kalsium manakala 1 peratus lagi terkandung di dalam aliran darah. Walaupun jumlahnya cuma 1 peratus tetapi jika kekurangan, otot akan mengalami masaalah. Darah sukar untuk membeku atau saraf terganggu.

Kitaran untuk mendapatkan keperluan kalsium sebanyak 1 peratus ini cukup mudah. Ia diperolehi daripada sumber makanan yang kita ambil dan dari tulang jika makanan kita makan tidak mempunyai kalsium yang cukup untuk kepeluan tubuh. Kitaran yang mudah inilah lama kelamaan boleh menyebabkan kita mengalami masal pereputan tulang dengan kadar yang lebih cepat.

Menurut kajian, pertumbuhan tulang boleh belaku sehingga kita berumur 20 tahun. Walaupun masaalah kekurangan jisim tulang lebih kerap berlaku kepada wanita, lelaki juga tidak terkecuali. Cuma lelaki mengalaminya pada kadar lebih perlahan bebanding wanita.

Secara umumnya,wanita dan lelaki mula menghadapi kehilangan jisim tulang sebaik mencecah umur 50 tahun. Diet harian mungkin tidak mampu menampung keperluan kalsium setiap hari. Namun, ada cara yang cukup mudah untuk memastikan kita menikmati keperluan tersebut iaitu dengan meminum dua gelas susu berkalsium tinggi setiap hari.
Tetapi ada juga dikalangan kita amat sukar untuk minum susu kerana memberi pelbagai alasan seperti alahan, bau yang kurang menyenangkan dan perut sensitif.

OSTEMATRIX SHAKLEE boleh membantu kita menambah jumlah kalsium didalam badan Dengan pengambilan sekurang-kurangannya 2 – 4 biji sehari dapat menolong kita mendapatkan jumlah kalsium yang diperlukan oleh badan.

**Shahana Sharafaddin**
**SID: 960316
**SMS/WATSAPP: 013-3913325**
**EMAIL: shanasharafas@gmail.com**
**COD: Shah Alam, Kota Damansara, Seksyen U5 Shah Alam


Comments

comments