Rimas dengan perut geleber? Tidak selesa dan malu berhadapan dengan orang di sekeliling? Usah bimbang. Masih ada jalan mudah untuk kembali ramping seperti sebelum ini.

Masalah perut buncit dan menggeleber bukanlah perkara yang asing, terutama wanita yang baru melahirkan. Semakin ramai anak dan apabila semakin berusia makin semakin sukarlah untuk menghilangkan perut geleber tersebut.

Tiada jalan mudah untuk kembali ramping melainkan perlu seiiring dengan amalan sihat iaitu MENJAGA PEMAKANAN dan BERSENAM. Apa yang dimaksudkan BERSENAM disini, tidaklah sampai perlu terus mendaftar sebagai ahli gim, atau keluar berjoging mahupun melakukan aktiviti lasak.

perut geleber

Kaum ibu khususnya, ramai yang berkira-kira apabila diajak ke gim atau kelas latihan kecergasan apabila memikirkan tentang anak-anak. Cara paling mudah dan berkesan ialah bersenam dari rumah. Namun, bersenam dari rumah juga perlu mengikut cara yang betul agar senaman yang dilakukan tidak sia-sia. Tetapi memberikan kesan yang baik untuk kesihatan dan kecantikan ibu.

Jenis-jenis Senaman Cruch Shest yang boleh dibuat dirumah.

Upper Body Cruches

Perut Geleber

 • Baring di atas lantai (tikar senaman) dan bengkokkan kaki. Jarakkan sedikit kedudukan kaki agar selesa. Letakkan jari tangan dibawah telinga.
 • Kemudian, angkat bahu sambil mata memandang ke siling. Turunkan badan perlahan-lahan ke kedudukan asal.
 • Ulang antara 12-15 kali sebanyak tiga kali ulangan.

Long Arm Crunch

Perut Geleber

 • Pegang dumbbell (0.5kg) atau botol mineral (500ml) diatas kepala dengan kedudukan baring. Mata pandang ke siling. Bengkokkan kaki dengan kedudukan selesa.
 • Kemudian, angkat bahu dan tangan ke atas. Turunkan badan perlahan-lahan ke kedudukan asal.
 • Ulang antara 12-15 kali, sebanyak tiga kali ulangan.

Vertical Leg Crunches

Perut Geleber

 • Baring di atas lantai (tikar senaman) dan angkat kaki lurus ke atas. Letakkan jari tangan di bawah telinga.
 • Angkat bahu sambil mata memandang ke siling. Turunkan badan perlahan-lahan ke kedudukan asal. Kaki terus angkat lurus ke atas.
 • Ulang antara 12-15 kali sebanyak tiga kali ulangan.

Tip Mudah Senaman Crunch Chest

 1. Senaman crunch chest ini lebih senang dilakukan secara berbaring. Ia baik untuk membantu mengurangkan kesan perut buncit dan menggeleber.
 2. Untuk menampakkan hasil,amalkan secara rutindan berdisplin. Amalkan setiap hari pada waktu pagi, tengah hari dan malam. Untuk permulaan, cukup sekadar melakukan antara 15 kali dan diulang sebanyak tiga kali setiap set. Jika tidak mampu , cuba lakukan selang sehari.
 3. Senaman ini mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila waktu sama ada sambil menonton tv di rumah dan sebelum tidur.
 4. Tambahkan kiraan apabila sudah semakin bagus dan lebih bertenaga.
 5. Botol mineral antara yang mudah didapati dirumah. oleh itu, tidak perlu bimbang untuk mendapatkan sendiri dumbbell seperti yang biasa digunakan di gim.
 6. Batang penyapu atau mop juga boleh digunakan. Manfaatkan sahaja barang-barang yang didapati di rumah untuk aktiviti senaman.
 7. Bagi yang tidak mampu untuk mengangkat bahu ke atas, sofa di rumah mungkin boleh membantu. Caranya, masukkan kaki ke bawah sofa sebagaialat untuk membantu menahan beban berat badan anda ketika cuba melakukan crunch chest.
 8. Elakkan tolak kepala atau mengangkat leher. Ini akan memberikan kesan memudaratkan pada leher. Sebaliknya, angkat bahu anda. Tetapkan mata memandang siling dalam setiap pergerakan.
 9. Biasanya, senaman rutin yang dilakukan secara rutin akan membuahkan hasil dalam tempoh sebulan. Asalkan pemakanan turut dijaga!.

 

Comments

comments