Dalam istilah perubatan, rambut gugur dikenali sebagai Alopecia. Apa itu Alopecia? Terdapat beberapa jenis dan punca yang menyebabkan rambut gugur. Rambut tumbuh pada semua bahagian tubuh kecuali tapak tangan dan tapak kaki. Rambut yang tumbuh di kulit dipanggil bulu. Manakala di bahagian kepala kita panggil sebagai rambut.

Kesemua rambut atau bulu diperbuat daripada protein yang sama iaitu keratin. Ia dihasilkan daripada folikel pada bahagian kulit. Setiap kolikel punayi kehidupan sendiri yang dipengaruhi oleh penyakit,usia dan pelbagai faktor lain.

rambut gugur

Antara Jenis-Jenis Masalah Rambut Gugur

Androgenic Alopecia

Keguguran rambut disebabkan oleh genetik. Boleh terjadi kepada sesiapa, tidak kira lelaki mahupun wanita. Masalah ini boleh berlaku pada lelaki pada awal usia 20an. Kita selalu sedari apabila  berlaku pada bahagian hadapan dan tengah kepala. Wanita pula masalah ini tidak sedari sehingga \lah mereka masuk usia 40 an. Kebiasaanya keguguran rambut wanita berlaku pada bahagian tengah kepala.

Involutional Alopecia

Ia berlaku apabila seseorang itu semakin bertambah usia. Ketika ini, kebanyakkan folikel rambut akan ke fasa rehat.Ini akan menyebabkan kebanyakkan rambut yang akan dihasilkan lebih sedikit dan pendek.

Alopecia Areata

Botak jenis ini berlaku kerana masalah auto-imun. Iaitu sel imun badan sendiri menyerang sel folikel yang boleh menyebabkan ia rosak dan tidak boleh menghasilkan rambut. Kebiasaannya, kawasan botak berlaku bertompok-tompok dan tidak sekata. Salah satu sakit auto-imun ialah SLE (lupus).

Punca Keguguran Rambut

Selepas bersalin 

Wanita akan sedar rambut mereka semakin menebal dan jarang gugur ketika hamil. Ini kerana paras hormon estrogen tinggi ketika hamil. Namun, selepas bersalin hormon estrogen akan turun ke paras asal. Keguguran rambut semasa fasa ini adalah bersifat sementara. Rambut akan kembali normal 6 bulan sehingga satu tahun selepas kelahiran.

Kekurangan protein

Pengambilan diet yang rendah protein akan menyebabkan protein di dalam badan berkurangan dan folikel tidak mampu menghasilkan rambut. Ini kerana keratin di dalam rambut itu berasal dari protein. Sekitar 46-56 gram protein diperlukan setiap hari untuk menyokong pertumbuhan rambut.

Keturunan

Mereka yang mempunyai ibubapa yang mengalami masalah botak dan keguguran rambut akan turut mempunyai risiko yang sama. Keadaan ini bukanlah penyakit tetapi keadaan yang semulajadi berpunca daripada beberapa faktor seperti genetik, paras hormon dan paras penuaan.

Ubat

Ubat yang digunakan semasa kemoterapi untuk kanser menyebabkan keguguran rambut. Ubat darah tinggi dan ubat perancang keluarga boleh menyebabkan keguguran rambut yang sementara.

Produk kosmetik

Penggunaan bahan kimia untuk warnakn rambut, rawatan minyak panas, meluruskan rambut dan macam-macam lagi akan menyebabkan rambut menjadi rapuh dan senang gugur. Kebiasaannya masalah keguguran rambut yang disebabkan perkara ini tidak akan menyebabkan masalah botak. Ia akan sembuh jika kita mengelakkan daripada melakukan aktiviti-aktiviti tersebut.

Penyakit auto-imun

Biasanya sakit auto-imun ini berpunca dari sistem imun badan yang terlalu aktif. Badan kita mejadi keliru dan melihat rambut sebagai bendasing lalu meyerangnya.

Bagaimana cara rawat masalah gugur rambut?

Penjagaan dan pemuliharaan rambut secara luaran.

Revitalizing Shampoo

Revitalizing Shampoo mengandungi sistem pembersihan berpatent. Formula shampu ini menggunakan pelembap dan protein semulajadi yang berasaskan sayuran termasuklah kelapa dan jagung untuk fortikel rambut yang lebih licin.

Sesuai digunakan untuk semua jenis rambut. Sangat berkesan memperbaiki rambut yang rosak dan kering. Hasilnya rambut kekal dalam pH semulajadi, lebih kuat, bersinar, seimbang antara minyak dan lembapan.

Dengan ‘Scalp Health Complex‘ merupakan campuran unik 10 vitamin, mineral dan herba yang hebat.  Diformulasi untuk pertumbuhan rambut yang lebih sihat secara optimum! Paling penting Tanpa Paraben!

Replenishing Conditioner

 • Pelembap yang pekat untuk memastikan agar rambut sentiasa berkilat dan halus selembut sutera
 • Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
 • Menguatkan rambut dengan khasiat protein dan humektan asli

Menjadikan rambut lebih volum, ringan dan mudah diurus,  Ianya juga tanpa paraben!
Formula hebat ini membantu setiap helaian rambut kelihatan dan rasa

 • Ringan – Menyuburkan dan melindungi rambut tanpa memberatkannya, agar boleh digunakan setiap hari.
 • Tidak Kusut –  Perapi yang ringan melicinkan dan mengasingkan rambut supaya mudah disikat tidak kira basah atau kering.
 • Mudah Diuruskan – Perapi semulajadi yang melembutkan rambut, rambut tidak kejung supaya mudah untuk digayakan.
 • Volum – Meningkatkan kekuatan rambut, rambut lebih berkilat, beralun dan tebal.

Nourishing Scalp Treatment

Produk teras dalam Sistem Penjagaan Rambut Pro Santé adalah Nourishing Scalp Treatment yang padat dengan formula eksklusif Scalp Health Complex kami.

Nourishing Scalp Treatment menangani punca masalah rambut dengan rumusan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan pengaliran darah, melindungi daripada kesan negatif faktor persekitaran serta membekalkan khasiat kepada kulit kepala.

 • Vitamin antioksida iaitu A dan E serta Koenzim Q10 melindungi rambut daripada kerosakan akibat radikal bebas dan tekanan persekitaran
 • Bertindak lembut untuk menghasilkan persekitaran yang optimum bagi pertumbuhan rambut
 • Formula tanpa bilas memudahkan penggunaan, malah rambut boleh digayakan mengikut cita rasa anda tanpa mengambil masa yang terlalu lama
 • Tidak menyebabkan rambut melekit atau berminyak

Keunikan Shaklee

ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif yang telah terbukti berkesan untuk mengurangkan keguguran rambut semasa disikat. Ia juga melebatkan dan menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.

rambut gugur

Penjagaan dan pemuliharaan rambut secara dalaman.

ESP

PROTEIN merupakan asas bagi rambut sihat yang cantik. Kalau nak rambut cantik, sihat, kuat mesti dalam kepala perlu ingat perkataan PROTEIN.
Sebenarnya rambut kita terdiri daripada paling kurang 97% protein19 daripada 22 jenis asid amino yang membentukkan rambut kita. Jelas tak sekarang kenapa keadaan rambut kita bergantung penuh kepada kualiti protein yang kita ambil.
Kalau kita tidak pernah kisah dengan kualiti dan kuantiti protein yang kita ambil, bagaimana jangka panjang keadaan rambut kita nanti. Rambut kita akan menjadi bercabang, retak, kering, rapuh dan kurang bersinar. Ini semua adalah  tanda-tanda bekalan protein yang tidak cukup.
Mutivitamin adalah mineral yang terlibat pada  yang bahagian-bahagian yang mengalami pertumbuhan sel yang pesat. Pemakanan yang lengkap pada kadar yang optima akan mendorong pertumbuhan rambut yang lebih pesat.
Pertumbuhan yang pesat tersebut memerlukan  bekalan zink secukupnya. Zinc mampu menguatkan rambut dengan menjadikannya lebih tebal, hasilnya rambut ketara lebih lebat.
Apabila setiap helaian rambut lebih kuat, keguguran rambut juga akan berkurangan. Walaupun dalam sehari kita biasa akan hilang 100 helai rambut, Zinc akan membantu mencegah kehilangan rambut yang berlebihan.
Salah satu cara mudah nak tahu Zinc cukup atau tidak adalah tengok sikat kita. Jika banyak rambut gugur tiap kali kita sikat rambut, maka kita perlulah menambah Zinc kedalam badan kita.
Zinc mudah termusnah dengan pengambilan alkohol dan tekanan. Kita juga akan kehilangan Zinc melalui perpeluhan. Maka saranan oleh Dr Bruce Miller ialah pengambilan Zinc sebanyak 15mg sehari sebagai jaminan buat mineral penting ini sentiasa ada dalam badan kita.
B-Complex membantu rambut dengan 4 cara iaitu
 • terlibat dalam pembentukan rambut yang sihat.
 • melicinkan pertumbuhan rambut pada kadar yang rata
 • B-Complex yang cukup akan menguatkan rambut agar tidak mudah retak.
 • membantu mengekalkan warna rambut, penting mencegah rambut beruban.

rambut gugur

Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

 Macamana Nak Beli Produk Shaklee Murah?

Ingin dapatkan diskaun harga 15% – 33%?. Daftar sekarang sebagai Ahli Shaklee. Nikmati pembelian yang menjimatkan!!

bagaimana cara daftar ahli shaklee

Langkah – Langkah Mudah Cara Daftar Ahli Shaklee (KLIK)

Mengapa mesti memilih Shaklee
Mendapat Kelulusan KKM
Tiada Kesan Sampingan
Terbukti Berkesan
Terbukti Semulajadi
Terbukti Selamat
Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang.

COD UPM Serdang (Waktu: 10 pagi – 2 petang)

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Rambut akan memanjang lebih kurang 6 inci setahun. Rambut akan gugur dalam 100 helai sehari. Jika ia lebih daripada bilangan tersebut, ianya adalah sesuatu yang tidak normal.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

Comments

comments