Penyebab Serangan Asma

Tahukah anda? Kajian menganggarkan seramai 140 000 pesakit asma terdapat dinegara ini. Asma menyebabkan hampir 100 kematian setiap tahun. Apakah sebenarnya penyebab serangan asma?

penyebab serangan asma

Apa itu Asma?

Asma atau bahasa melayu ‘lelah’ ialah sejenis penyakit paru-paru yang terjadi akibat radang dan pengucupan saluran pernafasan. Ia melibatkan saluran pernafasan (paru-paru).

 

Apakah gejala Asma?

1# Apabila penghidap asma bernafas, akan kedengaran seperti orang bersiul terutamanya ketika mereka menghembus nafas.
2# Ada juga yang tidak bernafas demikian tetapi akan mengalami batuk terutama waktu malam atau selepas melakukan aktiviti fizikal.

Asma merupakan gangguan pernfasan yang kronik apabila terjadinya…

1# Radang (lendir yang wujud di sekitar kawasan pernafasan)
2# Ga

7 Penyebab Serangan Asma.

1# Asap dan bau-bauan yang kuat
Seeloknya jauhkan diri daripada orang yang sedang merokok. Jangan hidu sebarang produk yang mempunyai bau yang sangat ‘kuat’. Elakkan berada di kawasan yang banyak asap.
2# Kulat
Biarkan tingkap bilik air terbuka dan sentiasa membersihkan kawasan lembap seperti di dalam bilik air.
3# Debunga
Elakkan bercucuk tanam
4# Kutu atau hama
Lebih baik mengemop daripada menyapu lantai. Minta sesiapa untuk menyapu sampah dan kemudian anda boleh mengemop lantai untuk membuang habuk
5# Senaman
Berhenti bersenam jika kurang sihat dan gunakan inhaler pencegahan sebelum bersenam.
6# Lipas
Pastikan rumah anda bebas lipas dan jangan biarkan sisa makanan bersepah-sepah.
 
penyebab serangan asma
7# Haiwan peliharaan
Elakkan berada dekat dengan haiwan berbulu. Basuh tangan setiap kali selepas bermain dengan haiwan peliharaan anda.

Ubati Asma secara semulajadi..

1# Lakukan aktiviti renang untuk menguatkan paru-paru
2# Pastikan anda mengamalkan kehidupan yang lebih bersih. Jangan gunakan permaidani yang boleh memerangkap habuk. Jika mempunyai ruang rumah yang kecil atau sempit, elakkan membela haiwan peliharaan.

“Berkesan ke ambil suplemen Shaklee? Boleh baik ke Asma kita ni?”

Pengambilan yang konsisten dan dose yang betul akan mengurangkan simptom-simptom asma sekaligus akan memulihkan penyakit asma dan mengurangkan pengambilan ubat-ubatan dan steroid.

Berikut adalah cadangan suplemen Shaklee khas untuk penghidap asma.
(kredit foto: finurzcreations.blogspot.com)
 
1# Vitamin C Shaklee – Ia mempunyai kemampuan meningkatan sistem imun iaitu membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik dan menyingkatkan waktu pemulihan simptom flu dan selsema. Selain itu, membantu sel darah putih menetang bakteria dan kuman. 
2# Omega Guard Shaklee – Selalunya penghidap asma akan diberi steroid yang akan memberi kesan dalam masa jangka panjang. Omega-3 akan bertindak seperti steroid tetapi tidak memberikan kesan sampingan sperti steroid. Kajian menunjukkan bahawa penghidap penyakit inflamasi seperti asma mempunyai kandungan Omega-3 yang rendah. Oleh itu, pengambilan Omega-3 dari minyak ikan terbaik Omega Guard Shaklee dapat meredakan inflamasi.
3# Garlic Shaklee – Garlic adalah antibiotik semulajadi. Ia selamat untuk kegunaan jangkamasa panjang mempertingkatkan sistem imun tubuh dan mencegah penyakit berjangkit seperti selsema dan membantu menghalang alergi seprti sinus dan asma.
4# Alfalfa Complex Shaklee – Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri. Ia kaya dengan sumber klorofil dan dapat membantu mengurangkan keradangan terutamanya akibat daripada ekzema, resdung (sinus), alergi (allergy), gegata (hives). Walaubagaimanapun pesakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka.

” Sis, anak akak kerap ke klinik ambil nebulizer. Kadang-kadang kesian tengok dia. Batuk berlendir. Ada suplemen yang boleh membantu mengurangkan Asma dia tak?”

TESTIMONI SET ASMA UNTUK KANAK-KANAK

 

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
 
Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
 
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
P/S: Hindari Serangan Asma Tingkatkan Tahap Kesihatan
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.
 
 

 

 
 
 
 
 

Comments

comments