Banyak keraguan ketika bercerita soal rambut,kan? Bukan sukar mahu menjaga rambut, tetapi jika soal kesihatannya dipandang remeh, rambut kita pasti akan rosak satu hari nanti.

 
1# Syampu wangi singkir bau peluh
Kebenaran : Jika kita memakai syampu yang terlalu kuat baunya, ianya akan mengeringkan kulit kepala. Ini kerana syampu yang berbau harum mengandungi bahan kimia yang tinggi. Jika kita mempunyai kulit kepala yang sensitif, keadaan akan menjadi lebih teruk. Pasti akan wujud kelemumur berkuping nanti
Penyelesaian: Pilih syampu yang mempunyai haruman semulajadi. Jika mahu menggunakan syampu wangi, eloklah anda hanya menggunakannya sebelum ke majlis-majlis istimewa sahaja.

 
2# Lindungi rambut sebelum bersenam
Kebenaran: Pelindung sinaran matahari yang khas untuk rambut tidak semestinya diletakkan pada rambut sebelum berenang sahaja. Jika kita bersenam atau melakukan aktiviti dibawah sinaran matahari, adalah lebih baik meletakkan krim tersebut juga untuk melindungi rambut. Ingat! Jangan pakai berlebihan pula kerana dikhuatiri memberi kesan kepada kesihatan rambut.
Penyelesaian: Adalah lebik baik memakai penutup kepala ketika keluar dari rumah. Bagi yang tidak bertudung, dicadangkan mengenakan bandana atau topi jika mahu keluar bersenam. Selesai bersenam, gunakan syampu jenis lembut untuk membersihkan rambut.
 
3# Peluh punca kelemumur
Kebenaran: Peluh bukanlah punca kelemumur. Masalah kelemumur wujud kerana rambut lembap yang tidak dirawat. Boleh jadi juga kekerapan mencuci dan menggunakan syampu yang tidak sesuai untuk rambut dan kulit kepala. Jangan salahkan peluh semata-mata ya!
Penyelesaian: Seeloknya gunakanlah syampu yang sesuai dengan kulit kepala. Syampu anti kelemumur tidak digalakkan digunakan setiap hari. Ia sebagai alternatif rawatan sahaja. Apabila masalah kelemumur sudah berjaya diatasi, bertukarlah ke syampu biasa mengikut keperluan rambut kita.
 
4# Terus tanggalkan tutup kepala
Kebenaran: Selesai bersenam, kulit kepala dan rambut akan berada dalam kedaan basah kerana berpeluh. Jika anda tidak bertudung, adalah lebih baik tanggalkan bandana atau topi terlebih dahulu. Buka ikatan rambut dan biarkan ia kering dengan sendiri. 
Jika anda bertudung, lebih baik segera pulang ke rumah untuk merehatkan kulit kepala.
Penyelesaian: Keringkan rambut setelah dicuci. Jika tidak mahu bersyampu, basuh rambut dengan air dan wajib dikeringkan.
 
5# Terus syampu rambut
Kebenaran: Kebanyakan kita mencuci rambut apabila ia mula melepek kerana peluh atau kelemumur. Jika anda memiliki kulit kepala yang kering, adalah lebih baik tidak terlalu kerap mencuci dengan syampu. Cukup hanya dibasuh dengan air kecuali rambut terlalu berminyak dan mulai berbau.
Penyelesaian: Jika anda seorang yang aktif, sebaiknya gunakan syampu yang jenis lembut agar ia tidak memberi kesan kepada kulit kepala dan rambut. Menagamalkan petua semulajadi seperti menggosok kulit kepala dengan limau nipis atau menyapu lendir bunga raya pada rambut adalah digalakkan.

“Masalah rambut pun boleh di atasi dengan vitamin ye kak?Saya ingat syampu yang banyak bahan kimia je menyebabkan rambut dan kulit kepala ada masalah…”

 
Energy Soy Protein – Protein adalah vitamin paling penting untuk rambut. Ia adalah makanan sel untuk membentuk sel-sel yang sihat dan cantik. Sel-sel yang cantik akan menguatkan akar rambut dan menyihatkan rambut.
 
Vita-Lea dan Zinc Complex – Zat besi dan zink sangat diperlukan untuk membantu folikel rambut tumbuh dengan sihat. Pakar dematologist di Cleveland Clinic Wilma Bergfeld menyarankan mengambil daging merah (lembu atau kambing) tanpa lemak 2 kali seminggu dan dipadankan bersama apa-apa yang kaya dengan sumber vitamin C seperti buah buahan citrus untuk membantu penyerapan zat besi dengan lebih efektif.
Zat besi diperlukan untuk penghasilan sel darah merah. Sel-sel darah merah ini berfungsi untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan termasuk ke akar-akar rambut bagi menguatkan akar-akar rambut tersebut.
 
Produk penjagaan rambut Prosante Shaklee
Shaklee juga mempunyai produk penjagaan rambut luaran iaitu Prosante. Ia bebas bahan kimia, bebas paraben dan selamat digunakan oleh sesiapa sahaja.
Inilah rahsia rambut sihat dan cantik berseri kepada pengguna hebat Shaklee sebenarnya. Kombinasi hebat produk penjagaan luaran dan dalaman dengan vitamin untuk rambut sihat.

TESTIMONI RAMBUT YANG SIHAT DAN CANTIK

 

 

 
Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
 
 
 

 

Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
COD Shaklee Shah Alam / COD Shaklee Subang Bestari (Seksyen U5) / COD Shaklee Kota Damansara
 
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
 
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
P/S: Memiliki rambut yang sempurna melibatkan setiap helaian rambut – struktur, tekstur, sinar, keanjalan dan rembesan minyak. Ciri-ciri ini menentukan sama ada kita memiliki rambut sempurna dari hujung akar ke hujung rambut.
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Comments

comments