Seringkali kedengaran keluhan ibu menyatakan bayi hanya suka menyusu menerusi sebelah payu dara sahaja.

 
Adalah normal bagi segelintir ibu apabila terpaksa berhadapan dengan masalah sebegini.
Berikut adalah panduan memujuk bayi anda yang gemarkan menyusu hanya sebelah payu dara sahaja.
 
1# Proses memujuk dan melatih bayi untuk menerima payu dara yang tidak digemarinya memerlukan kesabaran dan kesungguhan. Jangan sesekali memaksa bayi untuk menerima dan menyukai payu dara ‘bermasalah’ dalam masa yang singkat.

2# Mulakan dengan sentuhan kulit ke kulit antara bayi dan anda. Biarkan bayi meneroka tubuh agar dia dapat mengenal dan mengencam bau anda. Proses ini harus dilakukan sekerap mungkin.
3# Susukan bayi dengan menerusi payu dara yang digemarinya terlebih dahulu. Apabila susu mula dirembes laju dikedua-dua belah payu dara, secra perlahan-lahan tukar posisi bayi ke payu dara yang kurang digemarinya. Dengan cara ini, bayi tidak akan menolak payu dara tersebut kerana aliran susu adalah lancar.
4# Anda juga boleh memulakan penyusuan dengan payu dara yang ‘bermasalah’ setiap kali penyusuan. Namun, lakukannya ketika bayi di dalam keadaan hampir tidur, selesa atau tidak terlalu lapar.
5# Adalah digalakkan untuk memerah payu dara yang kurang digemari terlebih dahulu bagi menggalak bayi menyusu dengan selesa daripada payu dara tersebut. Tetapi, sepanjang proses menggalak bayi menerima payu dara yang tidak disukainya, JANGAN lupa untuk memerah susu daripada payu dara sebelah lagi agar ransangan sentiasa ada dan mencukupi.
 
 
6# Lokasi penyusuan memainkan peranan penting. Suasana di sekeliling lokasi yang tenang dan selesa banyak mempengaruhi kejayaan anda melalui proses memujuk bayi.
7# Proses ini tidak berhasil dalam sekelip mata. Ia memerlukan beberapa hari atau minggu. JANGAN sesekali berputus asa. Yakinkan diri bahawa anda boleh! Hati perlu cekal, tabah dan minda mesti kuat.
 
INFO: Bahagian payu dara yang tidak menerima rangsangan daripada bayi bermula seawal kelahirannya lebih berisiko tinggi menghadapi kanser payu dara.
 
 
Set Penyusuan Shaklee ada 6 item suplemen
 
1# Energy Soy Protein (ESP) – Merupakan sumber protein yang baik dalam membantu penghasilan susu ibu. Protein adalah sumber yang paling penting dalam susu ibu kerana ia membantu dalam mengekalkan dan membina sel-sel tubuh.
ESP juga membekalkan tenaga untuk si ibu walaupun dalam keadaan berpantang. Sekurang-kurangnya ibu menyusu dinasihatkan perlu mengambil 3 hidangan protein setiap hari.
 
2# Vitalea Shaklee –  Mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh ibu menyusu. Pengambilan nutrien yang mencukupi dapat membantu ibu menyusu sihat dalam menghasilkan susu ibu yang banyak dan berkhasiat.
 
3# Vitamin C Shaklee – Merupakan salah satu agen antioksidan yang penting dalam menguatkan sistem imun ibu menyusu dan bayinya.
Kajian menunjukkan bahawa, ibu-ibu menyusu yang mengambil VITAMIN C,mempunyai kosentrasi VITAMIN C pada bayi. Oleh itu, ibu-ibu yang memberi susu secara eksklusif bayi tidak akan mengalami kekurangan VITAMIN C.
 
4# Ostematrix Shaklee – Adalah sangat penting kepada ibu menyusu kerana 40% komponen susu ibu terdiri daripada kalsium. Kalsium diperlukan untuk pembinaan tulang dan pertumbuhan gigi bayi.
 
5# Alfalfa Complex Shaklee – Alfalfa telah digunakan secara traditional bagi meningkat penghasilan susu ibu. Ia digelar ‘Raja Segala Tumbuhan’ kerana mengandungi banyak nutrien dan vitamin penting seperti vitamin A, B1, B6, C,E, K, kalsium,zink dan zat besi dimana nutrien-nutrien tersebut amat diperlukan oleh ibu menyusu.
 
6# Omega Guard Shaklee – Mengandungi asid lemak Omega-3. Jika ibu menyusu mengambil Omega-3 semasa dalam tempoh penyusuan eksklusif, ia dapat menggalakkan perkembangan otak dan mata bayi. Ini telah terbukti secara saintik bahawa nueron lebih mudah berhubung apabila kandungan Omega-3 banyak di dalam otak.
 
Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
 
Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
COD Shaklee Shah Alam / COD Shaklee Subang Bestari (Seksyen U5) / COD Shaklee Kota Damansara
 
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
 
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.
 
 
 
 

Comments

comments