Bahana Malas Berpantang?

Kehamilan memberi banyak perubahan fizikal mahupun emosi kepada wanita. Paling nyata, selepas bersalin perut akan menggeleber dan kendur kerana kelemahan otot dan kulit yang regang di abdomen. 
Jangan putus asa, amalkan tip kurus berikut bagi memastikan impian untuk kembali langsing seperti dahulu menjadi kenyataan.

 
1. Bergerak

Pastikan sentiasa mendapatkan khidmat nasihat daripada doktor bila kita boleh mula berolahraga setelah bersalin. Jika boleh,berjalan-jalanlah sedikit di sekitar rumah sambil membawa bayi didalam kereta sorongnya selama 30 minit. Amalkan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.
 
2. Santai
Untuk mengembalikan bentuk tubuh kembali langsing memang memerlukan waktu. Meskipun nampak mudah, tetapi hakikatnya ia bukanlah semudah itu. Tubuh kita telah melalui perubahan besar selama sembilan bulan iaitu ketika hamil. Jadi janganlah terlalu memaksa dan berharap untuk kembali langsing dalam tempoh waktu yang singkat.
 
3. Kudapan Sihat
Gantikan kudapan manis dengan buah-buahan atau salad. Bersihkan almari serta peti sejuk daripada kudapan tinggi lemak dan rendah serat seperti kerepek dan ais krim.
4. Banyakkan Minum Air
Air sama fungsinya seperti minyak yang dapat melancarkan fungsi organ di dalam tubuh. Pastikan tubuh sentiasa dipenuhi keperluan cairan. Ini kerana ia amat penting untuk menurunkan berat badan, membantu pencernaan dan mengurangkan nafsu makan.
 
5. Makan Sedikit
Jika kita menunggu waktu lapar untuk makan, kita mungkin tidak menyedari bahawa kita telah mengambil lebih banyak kalori bila kita makan. Hindari makan terlalu banyak. Jagalah metabolisme antara 5-6 sajian kecil setiap hari.
 
6. Banyakkan Serat
Tetap kenyang lebih lama dengan makan makanan tinggi serat. Makanlah banyak makanan berserat larut seperti bijirin,buah-buahan segar dan sayur-sayuran. Pilih roti gandum dan nasi daripada beras merah.
 
7. Ambil Protein
 Gantikan daging berlemak dengan ayam atau ikan. Ikan solmon contonya merupakan sumber omega 3 yang telah terbukti menurunkan berat badan.
 
8. Susukan Anak
Seorang ibu yabg menyusukan bayi dapat menghilangkan lebih banyak berat badan. Ia akan dapat membakar lebih 500 kalori setiap hari.

 

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.
 
Ada TAWARAN HEBAT untuk program “Healthy Pos-Natal” dari saya. Hanya sah sehingga 31 OKTOBER 2015
Hubungi saya untuk dapatkan produk Shaklee dan cara pengambilan yang betul dan berkesan.
 
SMS / Watsapp: 013 – 3913325
Email: shanasharafas@gmail.com
FB page : www.facebook.com/sayasukasihatcergas
COD Shaklee Shah Alam / COD Shaklee Subang Bestari (Seksyen U5) / COD Shaklee Kota Damansara
 
 
 
DAFTAR AHLI SEKARANG!
 
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup
TAWARAN HEBAT JIKA DAFTAR AHLI SEKARANG!
  • Diskaun sehingga 25% bagi setiap produk
  • Bayaran keahlian serendah RM79, keahlian seumur hidup 
  • Beli mana-mana produk serendah RM30PERCUMA sebotol Multivitamin Vitalea yang bernilai RM94 (tawaran sah sehingga 31 Oktober 2015)
Pengedar Shalee Shah Alam, Selangor
 
P/S:  Seringkali kaum wanita selepas bersalin bimbang tentang bentuk tubuh yang sudah banyak berubah
 
PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di lama ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnosis apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar kesihatan yang bertauliah terlebih dahulu.

 
 
 
 
 
 

Comments

comments