TEH menjadi antara minuman yang sangat dikenali di seluruh dunia. Penggemar teh di setiap negara masing-masing unggul dalam membawa imej mereka sendiri dalam menikmati rasa teh.

Afghanistan, merupakan peminum teh yang paling dominan di dunia. Mereka akan menikmati teh di waktu pagi bersama capati sebagai hidangan utama. Mereka juga gemar minum teh bersama dengan jaggery ( sejenis gula merah) dan tidak tambah susu.

Iran pula, penggemar teh akan meneguk secangkir teh tanpa sebarang tambahan pemanis. Hanya segelintir sahaja yang akan menambah gula dalam hidangan teh mereka. Tetapi, mereka tidak sama sekali akan tambah susu ke dalamnya!
Kepada peminat teh hijau pula, negara Jepun antara yang mempunyai upacaranya sendiri. “Chanoyu” adalah etika dan peraturan dalam meminum teh yang diasaskan oleh Murata Shuko seorang sami Buddha.

Malaysia turut tidak ketinggalan menjadi tumpuan dunia dalam mempamerkan keunikan sendiri. TEH TARIK menjadi taruhan imej Malaysia dalam dunia teh. Dengan rasanya yang enak , teh tarik sering diambil bersama makanan popular Malaysia iaitu nasi lemak dan roti canai.

Oleh kerana sudah menjadi sebagian daripada gaya hidup kita, ramai yang tidak sedar bahawa minuman ini boleh memudaratkan kesihatan jika minum dengan kerap. Kandungan utama dalam teh tarik adalah teh dan susu pekat. Disebabkan teh yang digunakan adalah pekat, susu pekat yang banyak diperlukan untuk memaniskan dan rasa pahit teh pekat itu. 
Kandungan kalori dalam susu pekat adalah sangat tinggi.  Dua sudu besar sahaja mengandungi lebih kurang 123 kalori dan dalam satu cawan pula mengandungi 229 kalori. Ini kita belum ambil kira lagi kandungan kalori dalam teh tarik gelas besar!!!
Adakah ini bermakna kita perlu berhenti daripada mengambil minuman “rasmi” kita ini?

SEIMBANGKAN PENGAMBILAN

Tidak wajar untuk kita menghalang diri sendiri mahupun orang lain untuk mengambil teh tarik yang sudah sinonim dengan masyarakat Malaysia.
Kenapa perlu menolak teh tarik? paling penting kita perlu sentiasa pertimbangkan jumlah kalori. Kombinasi teh tarik bersama roti canai dan nasi lemak merupakan kombinasi yang tinggi kalorinya. Tetapi, tiada sipa yang mampu menolak makanan tersebut kan?

Mudah sahaja, jika kita sudah tahu jumlah kalorinya sangat tinggi, ambillah dalam jumlah sederhana sahaja. Jika sudah bersarapan teh tarik dan roti canai atau nasi lemak,pastian makanan tengahari rendah sedikit kalorinya.
Kita juga boleh meminta teh tarik kurang manis. Atau memadailah secawan sahaja teh tarik dalam sehari.
Begitu juga jika teh tarik diambil dengan kuih muih pada sebelah petangnya,mungkin sudah tidak perlu ambil makanan malam.
Pastikan pengambilan teh tarik diikuti dengan meminum air masak bagi menghilangkan rasa dahaga selain dapatkan kenyangkan perut kita.

Sebagai customer anda layak mendapat:
1. Konsultasi PERCUMA secara berterusan selepas pembelian.
2. Jadual pengambilan vitamin akan diberikan selepas pembelian dibuat.
 
SHAKLEE adalah supplemen yang dipercayai lebih 50 tahun ianya SEMULAJADI, terbukti SELAMAT dan BERKESAN.
 
” INGIN MENJANA PENDAPATAN 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli SHAKLEE?” Hubungi saya. Hanya buat bisnes secara online, anda mampu menjana pendapatan lumayan. 
Wakil pengedar seluruh MALAYSIA masih diperlukan.
Penghantaran SHAKLEE sekitar Selangor, Kuala Lumpur, Perak, Terengganu dan seluruh Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan.

Jika anda ingin saya hantar terus ke muka pintu anda(COD), saya adalah pengedar di seluruh Shah Alam termasuk Seksyen U5, U3 , U6 & U10, Kota Damansara dan Sungai Buloh.
 
Untuk maklumat lanjut tentang keahlian / pembelian produk atau menjana pendapatan dari rumah boleh hubungi kami melalui Perunding Vitamin anda:
 
Nama: Shahana Sharafaddin (ID no: 960316)
Contact no: 013 – 3913325 (call,sms,whatsapp,viber)
Email: shanasharafas@gmail.com
 
** This statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat,cure or prevent any disease**
Comments

comments