Tekanan Semasa Kehamilan.

Tekanan adalah perkara yang biasa dalam kehidupan. Ia akan muncul sebelum kehamilan dan akan terus wujud tekanan semasa kehamilan. Walaupun hamil, kita masih akan menghadapi pelbagai tekanan lain seperti kesesakkan lalu lintas, kerja pejabat yang banyak, pergaduhan diantara kawan atau ahli keluarga (ataupun dengan suami sendiri!). Situasi tekanan seperti ini tidak akan memudaratkan bayi di dalam kandungan.

Namun demikian, tekanan yang melampau atau kronik  mungkin boleh memberikan masalah kepada ibu dan bayi yang dikandung. Contoh tekanan yang kronik ialah seperti kehamilan yang tidak dijangkakan,perceraian atau kematian ahli keluarga yang terdekat. Reaksi fizikal yang terlampau akan memberikan kesan merbahaya kepada ibu dan bayi.

5 Kesan Utama Apabila Mengalami Tekanan Semasa Kehamilan.

1.Tekanan yang terlampau boleh menukarkan corak pernafasan. Jika anda berasa tertekan, tarik nafas perlahan-lahan (pernafasan yang pendek). Mereka yang mengalaminya akan dinasihatkan untuk menarik nafas dengan perlahan-lahan.

2.Tekanan boleh menjejaskan diet. Jika selera makan anda hilang, bayi tidak akan mendapat nutrien harian untuk kesihatannya. Selalunya apabila kita berasa tertekan atau bersedih, makanan manis seperti coklat atau kek menjadi kudapan. Perbuatan ini akan terus menambahkan lemak kepada badan,meningkatkan kandungan gula dan meningkatkan kandungan kalori yang tidak elok kepada bayi.

3.Tekanan boleh menjejaskan corak tidur. Waktu tidur ialah waktu yang boleh menghilangkan toksin seperti radikal dan kimia otak yang terlebih yang dibebaskan pada siang hari. Tidur juga membantu menghilangkan tekanan dan keresahan yang anda rasakan di siang hari. Badan ibu hamil perlukan tidur (terutamanya pada trimester pertama).

4.Tekanan boleh melemahkan sistem imun. Apabila badan kita menahan kepenatan dan tekanan yang kronik, sistem imun kita pun akan terjejas. Ini akan menyebabkan pelbagai penyakit seperti demam dan selsema.

5.Tekanan boleh menyebabkan kesakitan fizikal. Sakit kepala,sakit belakang,kesakitan otot yang tidak boleh dijelaskan dan sakit dada adalah tanda tekanan yang terlampau.

Bagaimana Untuk Mengatasi Tekanan Semasa Kehamilan?

Jika anda berasa mempunyai simptom-simptom tekanan diatas, cepat-cepatlah berbincang dengan doktor bagaimana cara untuk mengurangkan tekanan.

Mungkin boleh mengambil cuti bersalin dengan lebih awal. Tetapi pada masa yang sama, lakukanlah senaman yang menenangkan sebagai rutin harian.

FAKTA!

Apabila kita tertekan , badan kita akan melepaskan hormon kortisol. Kortisol membantu untuk menangani tekanan dengan menaikkan kandungan gula darah, memberikan tenaga dan meningkatkan kesedaran kita.

TETAPI jika tekanan itu kronik,neuron yang mengeluarkan kortisol di dalam otak menjadi tertekan dan terganggu yang akan menyebabkan kemurungan.

 

ingin hamil

Set PreNatal Shaklee terdiri daripada 6 suplemen penting untuk membekalkan keperluan nutrisi utama buat wanita yang ingin hamil atau bakal ibu yang sedang mengandung. Harga Set PreNatal Shaklee ialah RM582 iaitu lengkap dengan multivitamin, kalsium, asid folik, protein, vitamin c dan minyak ikan. InshaAllah ia membantu memberi keperluan tenaga dan nutrien sepanjang tempoh kehamilan.

 

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yang hebat ini. Saya doakan kesihatan yang baik untuk anda sekeluarga.

 Jika anda ingin manfaat yang maksimum, hanya 1 klik sahaja.

order sekarang

 Panduan Beli Produk Shaklee Secara Online

Tunggu Kejap! 

Macamana Nak Beli Produk Shaklee Murah?

Ingin dapatkan diskaun harga 15% – 33%?. Daftar sekarang sebagai Ahli Shaklee. Nikmati pembelian yang menjimatkan!!

bagaimana cara daftar ahli shaklee

Langkah – Langkah Mudah Cara Daftar Ahli Shaklee (KLIK)

Mengapa mesti memilih Shaklee
✔️ Mendapat Kelulusan KKM
✔️ Tiada Kesan Sampingan
✔️ Terbukti Berkesan
✔️ Terbukti Semulajadi
✔️ Terbukti Selamat
✔️ Harga Mampu Milik

===========
CARA ORDER:
===========
☎️ Call/ SMS/WhatsApp/ Taip ke
013 3913325
COD Shaklee Subang Bestari, COD Shaklee Kg Melayu Subang, COD Shaklee Bukit Subang, COD Shaklee Denai Alam, COD Shaklee Bukit Jelutong, COD Shaklee Seksyen U5 Shah Alam,COD Shaklee Subang Perdana, COD Shaklee Subang Permai, COD TUDM Subang

Perkhidmatan Pos Ke Seluruh Malaysia. Penghantaran akan melalui terus dari Shaklee dengan menggunakan perkhidmatan Syarikat GDEX.

EMAIL : anashana155@gmail.com

P/S: Apakah ujian yang harus dibuat sebelum hamil? Jika mungkin anda mempunyai masalah kesihatan yang boleh membahayakan bayi ketika kehamilan,berbincanglah dengan doktor.

PENAFIAN: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau mendiagnos apa jua jenis penyakit. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan dari pakar yang bertauliah terlebih dahulu.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments